Ultimul Barometru al Opiniei Publice a fost comentat mai ales din prisma politicii momentului. Or, sint relevate acolo mutatii de profunzime ale mentalului public.

Sigur e important sa afli ca politicienii preferati de romani sint mai ales cei din categoria „personalitatilor accentuate" - Basescu, Vadim, Becali -, pentru ca asta confirma personalizarea excesiva a politicii bastinase. Conteaza si optiunile politice de moment, si indecizia electoratului liberal intre partidul legal si disidenta „platformista". Pentru mine, insa, mai importante sint informatiile care spun lucruri esentiale despre evolutiile de adincime ale mentalului colectiv, legate de despartirea de trecutul comunist - condamnarea regimului, deconspirarea Securitatii, eventuala lustratie. Or, aici, asistam la mutatii mai rapide si mai profunde decit ma asteptam.

Un sondaj din august, la putina vreme dupa declansarea „dosariadei", spunea ca doar 16% din populatie este interesata de probleme. In septembrie, INSOMAR stabilea cresterea interesului la 35,8%, pentru ca dupa o luna sa ajunga la 37,1%. La fel de importanta este scaderea ponderii celor neinteresati de la 55,4 la 46,9%, cu o crestere a indecisilor de la 8,9 la 16%, care semnifica o cadere pe ginduri a unei parti din neinteresati. In fine, la intrebarea daca deconspirarea e benefica, 44,3% raspund afirmativ si numai 9,6% negativ, plaja nehotaritilor fiind foarte mare. Ce spun toate aceste cifre? Ca problema deconspirarii nu este una inventata, ci ca aceasta a fost doar ocultata de oficialitate si de media, iar decizia CSAT din iulie, privind transferarea tuturor dosarelor, a avut efectul unui seism la nivelul mentalului colectiv.

De altfel, aceste evolutii in mers sint confirmate de raspunsurile referitoare la intrebarea despre lustratie. 50,3% dintre respondenti cred ca securistii si colaboratorii trebuie supusi lustratiei, iar 50,2% considera ca si inaltii activisti PCR trebuie sa suporte acelasi tratament. Doar 21,9% sint pentru absolvirea securistilor si a colaboratorilor si 23,4% pentru cea a activistilor. Trebuie sa recunoastem ca, pentru intervalul scurt de cind au fost lansate aceste dezbateri, metamorfozele mentalitatilor sint spectaculoase.

Pe 18 decembrie, presedintele Basescu va prezenta Parlamentului Raportul Comisiei Tismaneanu si va condamna oficial regimul comunist. Pe linga caracterul simbolic al despartirii de partea cea mai macabra a trecutului nostru recent, sint convins ca aceste gesturi vor impulsiona si procesul comunitar de clarificare, de despartire efectiva de acest trecut - la nivelul maselor, nu doar al elitelor anticomuniste. Constat ca, uneori, e suficient sa informezi complet si corect popoarele pentru ca acestea sa aleaga calea cea dreapta!