Romanii care vor calatori in statele membre UE, de anul viitor, vor putea folosi, la alegere, Cardul European de Asigurat sau asigurarea privata.

Primele cereri pentru eliberarea Cardurilor Europene de Asigurat vor fi primite incepind cu 3 ianuarie 2007. „In sapte zile lucratoare de la depunerea cererii, solicitantul primeste cardul acasa sau la ce domiciliu doreste", declara Augustus Costache, consilier al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

El a adaugat ca pretul unui astfel de card este unul modic si urmeaza a fi anuntat in zilele urmatoare. „Pretul reprezinta contravaloarea bucatii de plastic din care este facut cardul. Putem vorbi de o suma in jur de 100.000", adauga Costache.

Cardul European de Asigurat este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit. El poate fi folosit in cazul in care se iveste o problema noua de sanatate in timpul sejurului, cum ar fi, de exemplu, o intoxicatie, un accident sau pneumonie.

Cei care nu au asigurare de sanatate nu pot beneficia de Cardul European de Asigurat. Daca acestia doresc sa isi faca asigurare de sanatate, trebuie mai intii sa cotizeze si pentru perioada in care nu au fost asigurati. Aproximativ 10% dintre bucuresteni nu au asigurare de sanatate.