Fiscul mai inchide un ghiseu. Un proiect publicat de ANAF muta, de la 1 ianuarie, executarea tuturor amenzilor contraventionale la autoritatea locala.

Incasarea si executarea silita a sumelor reprezentind amenzi contraventionale aplicate persoanelor fizice se vor muta anul viitor de la Administratia Financiara la Directiile de impozite si taxe locale din subordinea Primariilor.

Potrivit unui proiect de hotarire de guvern, publicat ieri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), organele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale vor prelua, de la 1 ianuarie, atributiile privind activitatea de executare silita a sumelor reprezentind amenzi contraventionale aplicate persoanelor fizice. Astfel, amenzile contraventionale de orice tip, de la cele de circulatie pina la amenzile pe Legea 61/1991 sau pe Legea comertului, vor fi incasate sau executate de directiile de taxe locale in a caror raza domiciliaza contravenientul.

Potrivit aceluiasi act normativ, pentru amenzile neincasate pina la data de 1 ianuarie 2007, procedurile de realizare a acestor creante, litigiile avind ca obiect contestatiile la executarea silita sau contestatiile impotriva masurilor asiguratorii, aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata, vor fi preluate integral de unitatile administrativ-teritoriale. Proiectul obliga autoritatile locale sa se gindeasca la volumul activitatii ce urmeaza sa fie preluata si sa ia masuri pentru asigurarea spatiului, a logisticii si a numarului de personal, necesare pentru indeplinirea noilor atributii.