Aproximativ o suta de ziaristi, sociologi si personalitati publice au protestat ieri in fata parlamentului din Sofia impotriva limitarii accesului la dosarele fostei securitati.

In ciuda protestatarilor din fata cladirii, parlamentarii bulgari au votat impotriva deschiderii tuturor dosarelor. Ei au adoptat propunerea premierului Stanisev, reprezentantul Partidului Socialist (format din fostul Partid Comunist), de a interzice desecretizarea dosarelor sefilor serviciilor secrete militare, de informatii si contrainformatii care au ocupat functii publice incepind cu 16 iulie 1991.

Desi initial proiectul de lege prevedea deschiderea tuturor dosarelor din arhivele securitatii, marti, cu numai o zi inainte de dezbaterea parlamentara, coalitia aflata la guvernare a cazut de acord sa sustina numai o publicare partiala.

Pretextul invocat de premier este cel bine cunoscut: publicarea acestor dosare „ar pune in pericol siguranta nationala."

In replica, jurnalistii bulgari au lansat campania „Voci curate" prin care cer desecretizarea completa a dosarelor fostelor servicii secrete comuniste.