Daca acum ar fi alegeri anticipate, social democratii ar fi in mod sigur printre cei dezavantajati de ele. Mai incolo insa, lucrurile s-ar putea schimba in mod spectaculos.

Acum, PC si PSD se sperie cel mai tare de anticipate. In situatia in care nu ar reusi - cum e probabil - sa faca vreo noua alianta care sa ii tracteze in Parlament, conservatorii ar putea, in eventualitatea unui scrutin inainte de termen in viitorul imediat, sa dispara din viata politica activa.

PSD, in schimb, nu ar disparea daca vom avea in curind alegeri anticipate. Se va intimpla insa altceva: in ciuda operatiunilor de coafare la care este supusa prin sondajele de opinie cota electorala a social democratilor, e de asteptat ca scorul PSD sa nu fie unul multumitor. Chiar daca in viitorul imediat social democratii nu vor mai avea parte de nici un scandal (desi parca nu e de bagat mina in foc pentru faptul ca undeva la sertar nu mai exista niscaiva Ątrufandale" numai bune de exploatat in momente decisive), partidul condus acum de Geoana tot nu va putea face acumulari semnificative in lunile urmatoare. Explicatia este simpla: intram la 1 ianuarie in UE, iar dividendele cele mai grase ale integrarii le vor culege cei care sint la putere.

De altfel, cei care stiu cel mai bine ca lucrurile nu au cum sa stea altfel sint chiar social democratii. E suficient sa scanam atitudinea lui Mircea Geoana dupa retragerea PC din guvernul Tariceanu. Liderul PSD a spus ca partidul pe care il conduce nu va folosi prea curind posibilitatea de a depune o motiune de cenzura la adresa actualului guvern. Geoana a pretins ca o motiune de cenzura trebuie sa fie folosita intr-un mod responsabil si ca apelul excesiv la ea o demonetizeaza. In alte conditii, seful PSD nu a fost insa la fel de atent. Problema e ca acum, la o eventuala motiune de cenzura, Guvernul chiar ar putea sa cada. Iar caderea Guvernului ar declansa o avalansa sub care PSD nu s-ar simti prea bine.

Scenariul acesta se opreste

intr-un punct: in 10 decembrie. Daca Mircea Geoana va obtine - si e greu de crezut ca nu va obtine - un nou mandat si, in jurul sau, echipa pe care si-o va dori, atunci datele ecuatiei politice numite PSD vor trebui ajustate. Euforia integrarii va trece. Dupa asta, cei care sint la putere, macar o parte dintre ei, vor trebui sa efectueze si citeva deconturi neplacute.

Daca vor trece cu bine de 10 decembrie, daca vor iesi din congres cu un mesaj unitar si cu forte sporite si daca PNL-PD nu se vor grabi, PSD va incepe sa devina periculos.

PSD poate fi invins drastic de anticipate - de asta si fug acum asa de mult de ele -, dar situatia aceasta nu poate dura la nesfirsit.