Uniunea Europeana trece la ofensiva impotriva dolarului si a economiei americane aflate in declin, contrazicind vechea experienta ca „atunci cind SUA stranuta, restul lumii face guturai".

Dolarul a scazut constant fata de euro, atingind recordul negativ al ultimelor 20 de luni, aceeasi involutie inregistrindu-se si fata de lira sterlina, yenul japonez si tot mai incisivul yuan chinez.

Recesiune americana

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a fost nevoita sa-si modifice estimarile sale bianuale, previzionind o crestere economica a SUA de doar 2,4% pentu 2007, cu 1% mai mica decit cea initiala, in timp ce spatiul euro s-a bucurat de o crestere fata de cifrele estimate pentru acelasi an. Pesimistii sustin ca recesiunea economica americana isi va face simtita prezenta chiar din 2007, iar pietele financiare se asteapta ca Federal Reserve sa inceapa reducerea dobinzilor.

Ofensiva EUROpeana

O data cu recordul de incredere al consumatorilor germani si a scaderii drastice a somajului, Banca Centrala Europeana pare hotarita sa se detaseze de dolar. „Impactul net al declinului american asupra economiei europene nu va fi mare, intrucit cresterea noastra se bazeaza mai ales pe cererea interna", arata comisarul pentru politici monetare, Joaquin Almunia, citat de „The Economist". Sectorul european al serviciilor nu va fi afectat de recesiunea SUA, turismul, cel putin, bazindu-se tot mai mult pe vizitatorii japonezi, chinezi sau indieni, iar exporturile catre SUA au ramas la doar 8% din totalul european. O masura similara a fost luata in timpul recesiunii din 2001, insa atacurile de la 11 septembrie au afectat euro in egala masura cu dolarul.

Moneda electorala

„Euro este prea puternic. Asta creeaza dificultati exportatorilor francezi", a declarat ministrul francez de Finante, Thierry Breton, facind apel la „vigilenta colectiva". Franta a inregistrat o crestere economica zero in ultimul trimestru si se confrunta cu somajul, iar dreapta aflata la putere trebuie sa revigoreze economia pina la alegerile din primavara. De aceea, decizia Bancii Centrale Europene de a creste dobinzile va oferi un atu electoral pentru socialistii francezi.

Nedorit in Est

Noii membri UE se opun adoptarii euro din ratiuni mai degraba politice, fie din cauza euroscepticismului declarat al presedintelui ceh Vaclav Klaus, fie din cauza nationalismului fratilor Kaczynski in Polonia sau a numeroaselor imprumuturi ieftine, in forinti, facute de firmele din Ungaria. De altfel, un comunicat de ieri al Comisiei Europene arata ca nici unul dintre noii membri nu se califica pentru adoptarea monedei unice, cu exceptia Sloveniei. Desi vointa politica exista, in statele baltice rata inflatiei este prea mare pentru adoptarea euro.