Fostul prefect de Iasi Radu Vasile Prisacaru, seful Agentiei Domeniilor Statului, Flavius Leonard Ionita, si doi intermediari au fost trimisi ieri in judecata pentru luare de mita.

Cei doi inalti functionari ai statului au fost arestati in urma unui denunt al sotilor Dorin si Norina Forna, depus la DGA Iasi, ce viza maniera de retrocedare a 16 hectare de pamint. Conform rechizitoriului DNA, intr-o discutie dintre Prisacaru si Forna, prefectul a facut precizari care nu lasa loc de dubii: „Prisacaru mi-a spus cu voce joasa ca, in schimbul indeplinirii atributiilor sale de serviciu in ceea ce priveste rezolvarea problemei imobiliare a sotiei mele, pretinde trei hectare de teren din suprafata ce urma sa-i fie atribuita Norinei Forna, doua hectare pentru el, iar unul pentru Ionita Flavius. Aceasta solicitare a fost insotita si de un gest pe care prefectul l-a facut cu mina, cu degetele indicindu-mi cifra trei…", povesteste Forna. Cele trei hectare care formau obiectul mitei valoreaza 150.000 de euro

Prefectul garanteaza

Intermediarul dintre angajatii statului si familia Forma, Cristian Maftei, i-a vizitat pe cei doi soti acasa, pe 21 august, unde au discutat despre urgentarea obtinerii avizelor necesare. In aceeasi zi, sotii Forna s-au intilnit la Prefectura cu Prisacaru, in biroul acestuia. Prefectul a explicat cu o naturalete debordanta mersul lucrurilor: „…iese, trimitem la Bucuresti… si cum a iesit hirtia de la Bucuresti… o sa vorbesc cit mai repede sa mearga… …si dupa aia, inca trei, patru, cinci zile pina se face titlul, dupa ce avem raspunsu’ de la Bucuresti…". Despre intermediarul Cristian Maftei, sotii Forna au cerut garantii, iar prefectul

i-a incurajat sa tina legatura prin el: „Eu asa-l stiu, om serios… daca nu, scoateti inca doi dinti in plus…", aluzie la faptul ca sotii Forna detin un cabinet stomatologic.

„Nu folosi cuvintul spaga"

Cind s-a perfectat antecontractul, intermediarul a tinut sa explice: „Dvs. ati inteles care a fost rolul meu aici, da? Fac un bine si de-o parte si de alta, joc rolul de garant, atit. Spritul il dati la urma, cind se rezolva". Intilnirea din biroul notarial a fost inregistrata audio-video. Citeva zile mai tirziu, avocatul Toni Baltag l-a informat pe Dorin Forna ca atit prefectul, cit si Leonard Flavius, seful Agentiei Domeniului Statului, au luat cunostinta de semnarea documentului si s-au declarat „multumiti". In aceeasi zi, avocatul sotilor Forna l-a contactat telefonic pe seful ADS, care i-a replicat speriat: „A, stiu, am inteles, nu discut!". Seful ADS l-a sfatuit sa nu-l mai caute nici pe el, nici pe prefect, „decit prin intermediul persoanei de legatura, sa nu faca telefonic vreo comunicare explicita referitoare la cele intimplate si sa nu mai foloseasca cuvintul «spaga»". Prea tirziu insa, pentru ca multe dintre intilniri erau deja monitorizate, iar telefoanele - interceptate.