Cu exceptia lui Basescu si a pedistilor, cei care spun ca vor anticipate se roaga in secret ca Tariceanu sa le respinga. Nu de dragul stabilitatii, ci de frica marelui cutremur care ar urma.

Daca premierul ar declara miine ca vrea si el alegeri anticipate, ar stirni panica in Parlament si dezertari politice spectaculoase. Chiar si o parte dintre liberalii nucleului dur, patricienii partidului, s-ar putea sa-si descopere, brusc, alte afinitati. Platformistii, la rindul lor, ar intra intr-o bulversanta criza de timp, care le-ar da peste cap strategia de tip „si inauntrul, si in afara partidului", obligindu-i fie sa-si faca un partid cu ce au la indemina, fie ca unii dintre ei, mai slabi de inger, sa se intoarca la mila partidului, iar altii sa fuzioneze fara glorie si fara pretentii cu PD.

Partidul lui Dan Voiculescu, cu tot cu televiziunile sale, n-ar mai avea timp sa astepte rezultatele iesirii de la guvernare, in speranta ca un Mos Craciun al sondajelor de opinie ii va aduce improbabilele cinci procente ale drumului spre Parlament. Conservatorii ambitiosi, precum maestrul masoneriei si al combinatiilor suprapartinice profitabile, Eugen Ovidiu Chirovici, care s-a despartit de PC-ul lui Voiculescu, vor prefera, cu certitudine, sa-si conserve rosturile actuale decit sa-l urmeze pe idealistul lor patron politic intr-o foarte probabila opozitie extraparlamentara.

Peremistii, contrariati in tacere de ultima transfuzie politica incercata de C.V. Tudor, Oana Zavoranu, nu par nici ei foarte increzatori in asa-zisele sondaje secrete cu care expiratul tribun isi mascheaza neputinta de a redeveni ce a fost. Unii dintre ei par deja fascinati de starul crestin-populist Gigi Becali, care, dupa ce a preluat o parte din mesajul sefului peremist, nu-l mai considera pe CVT un adversar demn sa fie luat in seama. Constient el insusi ca a pierdut pe propriul sau teren competitia cu Becali, imbatrinitul Vadim il ameninta cu briceagul sau politic pe Basescu, intr-o incercare disperata de a le arata peremistilor ca mai conteaza in lupta la virf.

Insusi eternul Marko Bela nu se simte foarte bine in postura eventuala de candidat la anticipate, de vreme ce a ajuns sa apese virtos pedala interesului national. Aceasta premiera in politica UDMR, justificata, e drept, de apropierea integrarii in Uniunea Europeana, e o dovada ca poetul Marko se teme de voturile pe care le-ar putea cistiga, euforic, radicalii autonomiei, care, la rindul lor, se tem ca vor pierde, dupa 1 ianuarie, singurul tren care le justifica agitatia.

In postura cea mai dramatica a ajuns insa partidul condus de Mircea Geoana, caruia i se ofera, pe tava, de la cel mai inalt nivel, posibilitatea de a pune umarul la alegerile anticipate. Geoana isi mobilizeaza soldatii, cerindu-le sa fie gata, la un neprecizat moment dat, pentru a reveni la putere. Ion Iliescu le spune sa stea linistiti la vatra, prevenindu-i ca asteapta degeaba razboiul anticipatelor, dar si pentru a impiedica o mare hemoragie dinspre PSD spre PD, din cauza goarnei lui Geoana.