Ministerul economiei si comertului mai ramine o vreme fara sef. Varujan Vosganian si Dan Motreanu, nominalizati de PNL pentru functiile de vicepremier si ministru al Agriculturii, au scapat doar cu semnatura lui Basescu. Mircea Toader, nominalizarea PD pentru Ministerul Economiei, va intra de astazi la audieri in comisiile parlamentare de resort, urmind ca luni numirea sa sa fie validata de Parlament. Nu este si cazul numirii liberalilor Dan Motreanu (Ministerul Agriculturii) si Varujan Vosganian (ministru de stat). Decizia a fost luata de comun acord de presedintii celor doua Camere, presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cum au scapat ceilalti

Ieri-dimineata, opozitia contesta numirile stabilite cu o zi inainte pe posturile detinute in Guvern de conservatori, pe motiv ca acestea ar trebui sa fie votate in Parlament deoarece s-a modificat componenta politica a Guvernului. Presedintele si-a dat acordul pentru aceasta solutie. Prin Parlament va trece insa doar Mircea Toader, care urmeaza sa ocupe locul lui Codrut Seres, deoarece in cazul lui Motreanu se considera ca va ocupa un portofoliu care oricum apartinea Aliantei. Printr-un artificiu a scapat si Vosganian de audierile in Parlament. Cei patru au stabilit ca Vosganian va ocupa postul de vicepremier lasat liber de PD de mai bine de jumatate de an, urmind sa ramina liber postul de vicepremier detinut pina acum de conservatorul Bogdan Pascu. In cazul acesta insa, Vosganian va coordona ministerele economice, inclusiv ministerul care urmeaza sa fie condus de democratul Mircea Toader.

Funar si Vedinas au blocat juramintul

Ieri-dimineata, atit liderii PD, cit si premierul Tariceanu au declarat ca noii ministri nu trebuie sa primeasca si girul Parlamentului, iar ieri acestia trebuiau sa depuna juramintul. Ieri-dimineata, PRM-istii Gheorghe Funar si Virginia Vedinas au acuzat, de la microfonul Parlamentului, ca se incalca Constitutia daca cei trei noi ministri nu trec prin procedurile parlamentare. A urmat o sarabanda de consultari intre Basescu, Tariceanu, presedintii celor doua Camere si presedintele Curtii Constitutionale - la Palatul Victoria, primii doi, telefonic ceilalti - si s-a ajuns la concluzia ca doar PD-istul Mircea Toader trebuie sa fie supus votului Parlamentului. S-a considerat ca in situatia lui Vosganian si Motreanu e vorba doar despre ocuparea unor posturi vacante din cadrul aceleiasi formatiuni politice (A.D.A.), iar in acest caz Constitutia nu prevede si proceduri parlamentare. In ceea ce-l priveste pe Toader, acesta preia postul care a apartinut altui partid politic si in acest caz se considera ca este vorba despre o schimbare a compozitiei Guvernului, iar art. 85, al. 3 din Constitutie prevede aprobarea Parlamentului.

Controverse privind pierderea „economiei"

Cu o seara inainte de CNC-ul Coalitiei, unde s-a negociat impartirea portofoliilor vacante, tot intr-o sedinta extraordinara a conducerii liberale, Ludovic Orban si Norica Nicolai au solicitat CEx sa-l mandateze pe seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, sa solicite Ministerul Economiei pentru PNL. Ceilalti membri ai CEx nu au reactionat, neexistind astfel un mandat imperativ pentru Tariceanu la negocieri.

Felix viseaza la o struto-camila Presedintele PC, Dan Voiculescu, a avut o intrevedere cu liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, caruia i-a explicat de ce a iesit de la guvernare si i-a dat asigurari ca parlamentarii PC vor activa in continuare sub umbrela grupului liberal-democrat european. Voiculescu a mai precizat ca are de gind sa propuna in tara un pol social-liberal, format din PSD, „la stinga esichierului politic", PC - „pe zona de centru", si PNL - „pe partea dreapta".

Formula politica avansata de Voiculescu nu pare sa fie agreata de liberali. „Este o mare ineptie", a declarat ieri Ludovic Orban, iar presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a afirmat ca nu s-a discutat nimic in legatura cu acest subiect. Senatorul Paul Pacuraru, cel care se ocupa de strategia politica a PNL, ne-a facut urmatoarele mentiuni: „In Romania au existat 18 aliante liberale, dar nici una cu vreun partid social democrat, si nici una nu a fost viabila. Un proiect ca acesta propus de Dan Voiculescu nu este fiabil. PNL nu are nimic in comun cu PSD si nici PSD cu PNL. In plus, daca s-ar ajunge aici, nu s-ar putea sti cine este in opozitie, cine este la putere, sau, mai mult, ar putea sa se ajunga in situatia in care sa nu mai existe opozitie". (L.G.)