Cupoanele au ajuns sa fie cotate la aproximativ 30 de milioane de lei vechi, valoare despre care detinatorii nu banuiau ca va fi atinsa cind le-au depus la fostele fonduri ale proprietatii private. Aflind de aprecierea considerabila a titlurilor, tot mai multi actionari doresc sa isi instraineze cit mai repede certficatele si cupoanele, de teama ca valoarea lor sa nu scada.

Pentru ca SIF Botosani nu are decit doi angajati, iar solicitarile cresc de la o zi la alta, s-a ajuns sa se stea la coada inca de seara.

Oamenii adunati din tot judetul fac liste pe baza carora a doua zi au acces in incinta unitatii. „Aplicam principiul «primul venit, primul servit». Oamenii stau cite o noapte la rind, dar macar stiu ca pleaca cu un ban acasa. Au fost batrini, sot si sotie, care au plecat tremurind de aici cind au aflat ca iau 60 de milioane, pentru ca ambii aveau depuse certificatele si cupoanele la noi", a declarat Gheorghe Marcu, directorul reprezentantei Botosani a SIF Moldova. El este convins ca motivul principal al vinzarilor foarte ridicate il constituie starea materiala precara a oamenilor din zona. Marcu spune ca, de obicei, in zonele mai dezvoltate se cumpara titluri, iar in cele mai sarace se vind.

Astfel a fost posibil ca, din 44.000 de actionari pe care SIF Moldova ii avea la Botosani la infiintare, sa mai ramina doar cu 8.000, majoritatea instrainindu-si certificatele si cupoanele in ultimii doi ani. Proprietatea asupra unui certificat si a unui cupon inseamna detinerea a 1.000 de actiuni la SIF Moldova.