Odata intrate in UE, statele „indisciplinate" sint mai greu de pedepsit decit inainte de aderare.

Pentru a putea adera la Uniunea Europeana, o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii politice. Ce se intimpla insa daca, dupa aderare, noile state membre dau inapoi in privinta reformelor infaptuite sub presiunea UE? Revista „The Economist" gaseste ca raspunsul se vadeste a fi „nu mare lucru".

Nepotism

In Polonia, guvernul a promovat o lege prin care politicienii primesc puteri mai mari in numirea administratiei publice, unde nu se mai organizeaza concursuri pentru posturile de conducere: administratia se subordoneaza direct biroului premierului. Functionarii polonezi se asteapta, conform „The Economist", ca noua lege sa aduca mai multa instabilitate, deoarece vor fi schimbati in functie de alternanta la putere. Aceasta ar putea duce, deci, la nepotism si la centralizare excesiva. Membri de partid si rude ale politicienilor de la putere au fost deja numiti in functii publice.

Nu doar Polonia

Slovacia a amendat in iunie o lege, astfel incit politicienii sa controleze mai usor administratia, iar cehii amina legea privind modalitatea in care se numesc functionarii publici. Studiile UE arata ca salariile mici din acest domeniu si puterile discretionare ale functionarilor conduc la coruptie. Uniunea nu are insa instrumentele pentru a obliga noile state membre sa mentina reformele din acest domeniu infaptuite inainte de aderare, deoarece acestea nu sint incluse in acquis-ul comunitar.

Clauze Comisia Europeana are la indemina clauzele de salvgardare pe care le poate activa daca un stat membru nu isi indeplineste obligatiile. Mecanismul birocratic este insa destul de complicat, asa ca „turbulentii" au sanse mari de a scapa nepedepsiti.