Federatiile central si est-europene au pactizat la Bucuresti pentru a-si impune oamenii in Comitetul Executiv al UEFA.

Cu un pas inaintea guvernelor, federatiile de fotbal din rasaritul Europei fac front comun pentru a putea rezista influentei sufocante a tarilor bogate din Vest. Bucurestiul a fost pentru o zi Yalta fotbalului european, luni intilnindu-se la hotelul Intercontinental reprezentantii a 17 federatii central si est-europene. „Este meritul lui Ionut Lupescu, omul care se zbate de doua luni pentru ca mitingul de astazi sa fie o reusita", a spus Mircea Sandu. Presedintele FRF a fost succint si sincer: „Este o lupta Vest contra Est, in care noi am decis sa fim uniti si sa sustinem trei candidati pentru ocuparea locurilor in Comitetul Executiv al UEFA, la congresul care va avea loc in ianuarie la Düsseldorf". „Cei trei crai de la Rasarit" sint Grigory Surkis (Ucraina), Mircea Sandu (Romania) si Rakhat Alyev (Kazahstan).

Ajutati de batrinete

Practic, lupta se va da pe patru locuri din cele 13 cite numara Comitetul Executiv al UEFA, celelalte noua fiind ocupate de „senatori de drept", intangibili la votare. Malta si Portugalia, spune Nasu’, ar urma sa se dueleze pentru al patrulea loc vacant. Nu vor mai putea fi alesi Markovic (Croatia) si Spiess (Elvetia), care au sau vor implini virste de peste 70 de ani, limita maxim admisa de statutele UEFA. In plus, islandezul Eggert Magnusson este recent cooptat in stafful lui West Ham United si acest lucru il va face incompatibil cu o functie executiva la forul european. Dintre cele 52 de federatii afiliate la UEFA, 26 sint de acord sa sprijine trioul Estului in tentativa de a ajunge in conducerea fotbalului european. In primul tur de scrutin este nevoie de 50% +1 din voturi (27) pentru a fi ales in Comitet, dar Sandu estimeaza ca se va ajunge si la a doua votare, unde se ia in calcul majoritatea simpla. Nasu’ a explicat ca, in cadrul intrunirii de luni, s-a hotarit ca inaintea congresului in cadrul caruia vor avea loc alegerile sa aiba loc o noua adunare: „Cei sase candidati vor fi supusi votului, iar primii trei sa fie sustinuti pentru Comitetul Executiv si urmatorul pentru membru cooptat. Fie ca dupa primul tur de scrutin cei cu mai multe voturi sa fie sustinuti de ceilalti. Am patit-o si eu o data, sa nu fiu ales la al doilea tur. Sint mai multe tari din Vest pe care incercam sa le atragem de partea noastra la sustinerea candidaturii in comisii. Avem emisari care vor incerca sa obtina aceste voturi. Obligatoriu voi merge si eu", a adaugat Mircea Sandu.

Care este miza?

Prezenta lui Sandu, a lui Surkis si a lui Alyev in conducerea UEFA ar aduce avantaje materiale imediate „blocului de la Bucuresti". Directionarea banilor catre federatiile mai sarace s-ar face mai generos, delegarile arbitrilor la meciurile internationale ar fi mai putin dubioase, iar viitorul cupelor europene - „vaca de muls" pentru Occident - ar urma sa fie decis si in functie de dorintele celor saraci. Aceasta democratizare a fotbalului mare nu este insa privita cu ochi buni de catre oligarhii din G 14 (cele mai importante cluburi europene), care se vor impotrivi initiativei Estului.

Nasu’ se baga la spionaj Mircea Sandu a declarat ca s-au constituit deja grupuri de reprezentanti care vor pleca in curind spre federatiile puternice ale Europei. „Vom incerca sa mai atragem de partea noastra inca doua sau trei asociatii nationale influente", a spus presedintele FRF, Italia si Franta fiind doua dintre tintele nerostite ale blocului de la Bucuresti. La reuniunea de la Inter au participat Bosnia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Moldova, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Estonia, Lituania, Ucraina, Kazahstan, Georgia, Turcia, Moldova si Romania. Si-au exprimat acordul pentru deciziile luate si Serbia, Macedonia, Rusia, Grecia si Cipru.