Presedintele a facut front comun cu Guvernul la legea achizitiilor publice, refuzind promulgarea acesteia, la solicitarea Executivului.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, amendamentele aduse de parlamentari la Legea pentru aprobarea OUG 30/2006 (privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica) „incalca angajamentul asumat de Romania pentru aderarea la Uniunea Europeana". Surse guvernamentale ne-au declarat ca solicitarea a fost trimisa Presedintiei de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Intr-o adresa trimisa, luni Parlamentului in care solicita reanalizarea proiectului, Basescu precizeaza ca forma adoptata de parlamentari „va afecta managementul eficient al utilizarii fondurilor structurale care vor fi alocate Romaniei dupa aderare".

Proiectul initiat de Guvern prevedea ca MFP verifica toate etapele procesului de achizitie, de la publicarea anuntului pina la desemnarea cistigatorului, elaboreaza un raport doar acolo unde sesizeaza nereguli si urmareste ca atribuirea contractelor sa fie conforma cu intreaga legislatie in domeniu. Amendamentele parlamentarilor au amputat in buna masura aceste prevederi. Acestia au propus doar verificarea contractelor cu grad ridicat de risc si doar dupa desemnarea cistigatorului in licitatii. Mai mult, parlamentarii au propus ca avizele consultative emise de MFP sa fie date in orice situatie, fapt care sterge diferenta dintre licitatiile corecte si cele incorecte. Basescu a obiectat si in legatura cu amendamentul Parlamentului potrivit caruia verificarea MFP trebuie sa priveasca doar masura in care licitatiile respecta principalul act legislativ in domeniu, si nu intreaga legislatie. „Presedintele Romaniei solicita pastrarea formei initiale a textului ordonantei", se arata in comunicat.