Rectorul de la Universitatea „Babes-Bolyai" ii ameninta pe profesorii incomozi cu tribunalul.

Dialogul dintre conducerea Universitatii „Babes-Bolyai" si profesorii care critica managementul institutiei nu se poarta pe fata, ci prin intermediul presei sau al unor documente cu caracter mai mult sau mai putin public. Insa amenintarile la adresa indezirabililor au fost, nu o data, transparente.

Un exemplu il constituie o scrisoare oficiala, din 30 octombrie 2006, publicata in buletinul informativ al UBB, prin care rectorul Nicolae Bocsan solicita avertizarea profesorului Aurel Codoban de la catedra de filosofie, care intrebase cum s-au cheltuit 60.000 de dolari pe imaginea universitatii. „Faptele profesorului Codoban sint de domeniul penalului, motiv pentru care solicit decanului sa ia atitudine si sa puna capat unei situatii scandaloase, cultivata de altfel de mai mult timp de catedrele de filosofie, a caror performanta stiintifica este departe de a fi competitiva. Va solicit sa avertizati pe prof. Aurel Codoban ca este pasibil de chemarea in justitie", scria rectorul Bocsan in adresa trimisa decanului de la Filosofie, Toader Nicoara.

„Sa fie atent la ce declara"

Decanul Toader Nicoara sustine ca totul a pornit de la prezenta profesorului Codoban la dezbaterea „Echinox", unde acesta a luat partea lectorilor de la Litere, si ei aflati in conflict cu conducerea UBB pe teme de management si calitatea invatamintului. Cu aceeasi ocazie, Codoban a mai mentionat si faptul ca UBB ar fi cheltuit, ca buget de publicitate, suma de de 60.000 de dolari. „Am avut o discutie particulara cu profesorul Codoban si el mi-a spus ca nu a avut intentia sa atace universitatea, ci doar sa ii apere pe cei doi lectori care fusesera usor incoltiti in discutie. Nu l-am sanctionat, ci l-am atentionat sa fie atent la ce anume declara in anumite probleme administrative, spre exemplu, cea cu bugetul de publicitate, unde ar putea sa nu fie suficient de informat", sustine decanul Nicoara.

In schimb, Codoban spune ca nu a primit nici o atentionare si ca, de fapt, nu a avut nici o discutie pe aceasta tema, oficiala sau neoficiala, cu decanul Nicoara.