In vizita in Liban, candidata socialista la presedintia Frantei a reusit sa dea cu bita in balta de doua ori, in loc sa „stringa puncte".

La o intilnire cu comisia de politica externa a Camerei Deputatilor din Liban, reprezentantul Hezbollah, Ali Ammar, a denuntat „nebunia nemasurata a administratiei americane". Ammar a continuat, comparind Israelul cu regimul nazist: „Nazismul care ne-a varsat singele si ne-a uzurpat independenta nu este mai putin rau decit nazismul care a ocupat Franta". Socialista nu a raspuns in nici un fel la acuzatiile Hezbollahului, organizatie considerata terorista de UE. Mai mult, Royal a declarat: „Sint de acord cu multe dintre lucrurile pe care le-ati spus, inclusiv cu analiza asupra rolului SUA". Ulterior, la sfatul anturajului, ea a revenit, subliniind ca se refera doar la interventia din Irak.

Raspuns intirziat

Dreapta franceza a reactionat, bineinteles, scandalizata. Ministrul de Externe, Phillippe Douste-Blazy, i-a reamintit socialistei citeva principii ale politicii externe: dreptul la securitate al Israelului si prietenia cu SUA, „chiar daca uneori putem avea dezacorduri cu ei". Fostul ministru de Externe Hervé de Charette a estimat ca atitudinea socialistei „a facut de ris diplomatia franceza". Dupa 24 de ore de la intrunirea din Liban, Royal a declarat ca nu a auzit afirmatiile libanezului privind paralela dintre nazism si Israel, pentru ca altfel ar fi iesit din sala.