FC Barcelona isi joaca onoarea in fata lui Werder Bremen, o formatie mai tinara cu doi ani si mai inalta cu noua centimetri.

Infiintata in acelasi an cu FC Barcelona, 1899, formatia germana Werder Bremen nu a urmat nici pe departe traseul istoric al catalanilor, iar potentialul sau economic este de zece ori mai mic decit al gruparii „azulgrana". Bugetul nemtilor pe anul in curs este de 26 de milioane de euro, iar cel al Barcelonei este de 242,3 milioane, insa aceste diferente, plus valoarea individuala a jucatorilor, nu s-au facut simtite in sezonul in curs al Ligii Campionilor. Detinatoare a trofeului, FC Barcelona are neaparat nevoie de victorie in partida din aceasta seara, cu Werder Bremen, adjudecarea a mai putin de trei puncte din aceasta intilnire insemnind trimiterea ei in Cupa UEFA, lucru rusinos pentru o formatie considerata printre cele mai puternice ale lumii. Avantajelor de ordin valoric ale Barçei, Werder Bremen le opune o colosala forta fizica, media de inaltime a jucatorilor fiind de 1,87 m, cu noua centimetri mai mare decit a trupei lui Frank Rijkaard, in timp ce media de greutate a nemtilor e de 82,1 kg, pe cind a catalanilor - 73,5. Tineretea este de asemenea de partea nemtilor, mai tineri cu doi ani, mediei de 25 de ani, a lui Werder, FC Barcelona raspunzindu-i cu una de 27,1. Ramine de vazut daca Ronaldinho si colegii sai vor fi eclipsati de transpunerea in teren a acestor cifre, raspunsul urmind sa fie dat in timpul jocului de azi, de pe Camp Nou, ultimul din grupa A a Ligii Campionilor.

Werder s-a inecat si in urma cu doi ani

In momentul de fata, nemtii au un avans de doua puncte, dar catalanii sint favoriti la victorie, ei nemaifiind invinsi pe propriul teren in cupele europene din sezonul 2002/2003 al Ligii Campionilor, cind Juventus se impunea cu 2-1 in faza sferturilor de finala. In plus, exista un precedent care ne arata ca Werder nu prea stie sa gestioneze o asemenea situatie, in urma cu doi aflindu-se exact in aceeasi postura in fata Valenciei si pierzind cu 0-2, pe Mestalla. Din lotul lui Thomas Schaaf va lipsi capitanul Frank Baumann, accidentat, pe postul sau urmind sa evolueze mijlocasul danez Daniel Jensen. Restul lotului este valid, iar Schaaf chiar are de ales partenerul din atac al lui Miroslav Klose intre portughezul de 22 de ani Hugo Almeida si internationalul de tineret Aaron Hunt.

La Il Luce totul e posibil

In tabara spaniolilor, meciul inseamna ultima reprezentatie a lui Ronaldinho inaintea decernarii de catre FIFA a titlului de Jucatorul Anului, iar cu aceasta ocazie „L’Equipe Magazin" i-a dedicat starului brazilian 14 pagini in editia sa pe decembrie.

Informat de reporteri ca primeste pe zi, in medie, 63.000 de euro, Ronaldinho a spus: „Niciodata nu am acordat destula importanta banilor pentru a calcula cit cistig pe zi. In geanta mea am bani doar cind trebuie sa fac plinul la masina, desi in ultimul timp prefer locul de pasager, deoarece am avut o problema cu permisul in Brazilia. In casa mea, eu fac toate socotelile. Sora mea le supervizeaza si apoi mi le prezinta. Eu sint cel care plateste apa, energia electrica si toate facturile".

Primul salariu de profesionist i l-a dat mamei sale, iar in ceea ce priveste viata de zi cu zi spune: „Ajung acasa, fac baie, maninc, dorm, vorbesc la telefon, lucrez la calculator... Nu sint diferit de restul oamenilor. Continuu sa traiesc ca intotdeauna".

In grupele B si C se stiu deja calificatele in optimi, pe cind in grupa D, lui Sahtior Donetk i se poate intimpla orice, de la raminerea in Liga pina la eliminarea totala din cupele europene. Daca trupa lui Mircea Lucescu pierde la Olympiakos Pireu, ucrainenii termina pe locul 4, in caz de egal ramin pe loc de Cupa UEFA, iar victoria lui Sahtior, coroborata cu infringerea Romei acasa, cu Valencia, ar mentine campioana Ucrainei in cea mai importanta competitie intercluburi din Europa.