Leul nostru cam tavaleste cu euro pe jos, umflat cu steroizii speculatiilor valutare internationale. BNR nu face nimic pentru a scurta agonia monedei unice care, altfel, bate la scor dolarul.

Mai deunazi, viceguvernatorul BNR, Eugen
Leul nostru cam tavaleste cu euro pe jos, umflat cu steroizii speculatiilor valutare internationale. BNR nu face nimic pentru a scurta agonia monedei unice care, altfel, bate la scor dolarul.

Mai deunazi, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a prezentat presei un interesant grafic din care reiesea, fara putinta de tagada, ca leul evolueaza independent de politica dimboviteana. Graficul evolutiei cursului arata, de pilda, ca RON-ul nu s-a sinchisit de amenintarile cu demisia ale premierului Tariceanu, nici de iesirea din Guvern a lui Copos, nici de reizbucnirea la un moment dat a gripei aviare. Instabilitatea politica prinde se pare de minune leului nostru, de vreme ce certitudinea unui guvern minoritar fara ministri la economie, la comert si la agricultura, iata, intareste leul cum a facut-o ieri. In loc sa sperie investitorii, bulibaseala din politica romaneasca pare sa-i faca si mai increzatori in viitor. Indiferenta cursului de schimb la apele politichiei ar avea in substrat o economie care s-a maturizat si-si vede netulburata de treaba ei.

Pentru ca, dupa ce se trage concluzia ca leul evolueaza insensibil la politica, constatam ca tot el, leul nou, este pe cai mari si-n raport cu economia. Moneda nationala se manifesta invers de cum am invatat unii dintre noi la scoala, atunci cind diferenta dintre exporturi si importuri se casca luna de luna in favoarea ultimelor. Adica, dupa ce ca n-are treaba cu politica, n-are nici cu deficitul de cont curent. Si cind vezi ca euro triumfa pe pietele externe in raport cu dolarul american, in schimb e batut mar la Bucuresti, te-ntrebi daca lucrul asta poate sa dureze.

Cei care asista zilnic la tranzactiile valutare din piata romaneasca explica taria leului prin doparea lui cu steroizii speculatiilor nerezidentilor. Strainii in cautare de profit pe pietele globale sint in spatele intaririi leului, in vreme ce influenta clientilor locali ai bancilor este aproape insesizabila. Cursul leului evolueaza in tandem cu zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceha si depinde in acest moment mult mai mult de deciziile lui Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane, decit de cele din Palatul Bancii Nationale a Romaniei. Bernanke a dat de inteles ca nu va mai majora dobinzile la dolar si-atunci jucatorii si-au mutat investitiile spre euro si monedele din Europa Centrala si de Est. BNR se multumeste sa asiste fara sa intervina in jocul financiar, cel putin atita vreme cit un leu mult mai tare decit economia romaneasca serveste scopului scaderii inflatiei. Si asta chiar daca leul tare incurajeaza importatorii si ieftineste creditul in valuta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.