Romanii se opun autonomiei, cred ca evreii conduc lumea si ii tin pe romi cit mai la distanta, sustine un raport realizat de Guvern.

Studiul guvernamental ĄClimat interetnic in Romania in pragul integrarii europene", facut public ieri, arata cit de bine ne simtim in compania minoritatilor.

Problema de limba

In sfera socio-economica, romanii ii vad pe maghiari harnici si civilizati. La nivel comunitar insa, ungurii sint vazuti egoisti, ostili si aroganti. Aproape 80% dintre romani nu vor ca judetele in care maghiarii sint majoritari sa aiba o autonomie mai mare, alti 43% se impotrivesc folosirii in public a limbii maghiare si aproape jumatate din populatia romana este convinsa ca functiile de conducere in stat ar trebui date numai pe mina romanilor. Pe de alta parte, populatia majoritara a inceput sa sprijine mai mult initiativele Ungariei fata de minoritatea maghiara, iar peste 50% dintre romani spun ca statul lor ar trebui sa sustina organizatiile culturale ale minoritarilor maghiari.

Afara cu romii

Studiul arata faptul ca numarul celor care au ceva de spus in privinta Holocaustului a crescut cu aproape 20% fata de 2003. In plus, se mentine tabara de romani care vad in evrei clasicii conducatori ai comploturilor financiar-politice internationale si responsabili pentru instaurarea comunismului si care considera ca suferinta acestui popor este o pedeapsa de la Dumnezeu. In acelasi timp, romii sint inca perceputi ca inapoiati, nespalati si imorali. Aproape 60% din populatie vrea ca romii sa se rupa de societate, crescind si numarul celor care se feresc de prietenia si de vecinatatea cu minoritarii perceputi adesea ca infractori. In schimb, anumite masuri de protectie sociala a romilor sint mai degraba sprijinite acum decit cu trei sau patru ani in urma.