Abia stiu sa se iscaleasca si sint deja staruri de prima mina. Chiar daca nu mustesc de talent, copiii-vedeta isi sacrifica orele de joaca cu un scop precis: o cariera sub lumina reflectoarelor.

Cleopatra Stratan, Bianca Neagu, Lalalilu sint cele mai recente exemple de prichindei care au uimit o lume intreaga cu ce pot sa faca. Fie ca isi doresc ei insisi sa devina celebri, fie ca parintii ii imping de la spate, micutii sint supusi unor exigente carora nu toti copiii le-ar face fata: deplasari, repetitii, filmari in timpul liber, mofturi refuzate. In ciuda acestor eforturi, specialistii contactati de „Cotidianul" spun ca sansele de a urma drumul spre stele sint destul de mici.

Ambitii parentale

La numai trei ani este cea mai tinara artista care a lansat un album si totodata cea mai juna cintareata care sustine un concert live timp de doua ore, performante demne de Guinness Book. A vindut 130.000 de exemplare din discul „La virsta de trei ani", si pentru asta va fi rasplatita cu Discul de Diamant. Cleopatra Stratan, fiica lui Pavel Stratan, este considerata de unii copilul-fenomen, iar de altii copilul chinuit de ambitiile paterne. „E un copil exploatat peste o limita normala, data fiind virsta ei. Dincolo de faptul ca este o prezenta scenica agreabila, mi-e greu sa am o parere buna despre interpretare, mai ales ca versurile scrise de tatal ei nu prea au ce cauta in gura unui copil de trei ani. Altfel, succesul unui copil talentat este imbucurator", sustine analistul muzical Ioan Big.

Cit priveste presiunea mediatica la care este supus un copil vedeta, psihologul Veronica Sandor, specializat in psihologia copiilor, spune ca aceasta poate avea atit efecte benefice, cit si patologice asupra personalitatii pustiului. Totul depinde de relatia cu parintii, de interesul micutului pentru spectacol, de timpul pe care il petrece in show si de cel pe care-l aloca activitatilor cu alti copii. „Tinind cont de toti acesti factori, putem enumera efecte pozitive, precum valorificarea unui talent, cresterea increderii in sine, recompensa prin admiratie si performanta si o serie de efecte negative cum ar fi oboseala, dificultati de crestere si dezvoltare, anxietate si tulburari de somn si de alimentatie, crearea unei vieti speciale in care copilul este scos in afara grupului lui de copii, este oarecum obligat sa isi falsifice comportamentul, sa creasca cu o falsa idee despre sine si despre realitate si sa se astepte toata viata la un comportament preferential sau special", spune Vera Sandor.

Esec previzibil

Bianca Neagu, fetita care a jucat rolul Biancai Bratu in telenovela romaneasca „Numai iubirea", si-a facut fani printre gospodine, asa ca cei de la MediaPro au angajat-o si pentru „Pacatele Evei", in rolul Adei Stamate. Criticul de film Irina Margareta Nistor este de parere ca „in 90% dintre filmele romanesti, copiii joaca foarte prost. Exceptind-o pe Medeea Marinescu, care a jucat in «Maria Mirabela» si s-a dovedit a fi exceptionala, iar apoi a facut teatru ca astazi sa o redescopere francezii, nu prea stiu copii romani care sa fi facut cariera", spune Nistor. De altfel, criticul de film este de parere ca Romania nu este un caz unic, ba dimpotriva. „Majoritatea copiilor care au facut un rol in vreun film dispar, pentru ca fie nu au suficient de mult talent, fie nu au suficienta tarie de caracter ca sa reziste si au tot felul de probleme, cum e cazul lui Drew Barrymore, care s-a apucat de droguri si alcool", adauga Irina Nistor. Pe aceeasi pozitie sta si criticul Ada Rosetti, care, aplicind modelul hollywoodian, lanseaza o teorie: „Ca sa se poata lucra cu ei, copiii trebuie sa fie mai mari decit arata, adica e bine ca rolul unui copil de opt ani sa-l joace unul de zece. Asta inseamna ca ei sint scunzi si daca fetele scunde mai au sanse sa fie selectate pentru film, baietii scunzi nu prea mai sint angajati".

Celebru la Cannes

O aparitie spectaculoasa a avut anul acesta personajul Lalalilu din filmul lui Catalin Mitulescu „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii". Irina Nistor povesteste ca Timotei Duma a ajuns sa fie distribuit in pelicula premiata abia dupa ce regizorul a intervievat aproape toti copiii din Bucuresti nascuti in anul 1988. Desi jocul actorului este impresionant si a adus un plus la notorietatea filmului, Ada Rosetti crede ca Lalalilu nu va face multi purici pe marile ecrane. „Nu e actor, e doar omul potrivit la locul potrivit", incheie criticul de film.

Nou copil-minune

Miley Cyrus (foto), actrita in virsta de 14 ani care interpreteaza in show-ul live „Hannah Montana", difuzat de Disney Channel, rolul unei fete care duce o viata normala pe timp de zi si o alta secreta pe timp de noapte ca solista de muzica pop, este ultima descoperire a Americii in materie de vedete. Frumoasa artista a adunat in fata micilor ecrane 54 de milioane de telespectatori inca de la debutul din luna martie, iar serialul a devenit extrem de popular in rindul fetelor cu virste cuprinse intre 9 si 14 ani.