Zbuciumata soarta a avut Alianta Dreptate si Adevar. S-a nascut in chinuri grele si parca in ciuda vointei multora dintre cei care fac parte din ea. Pina mai ieri, parea ca se pregateste sa moara definitiv.

Greu de gasit printre textele care au diagnosticat bolile de care sufera actuala putere vreunul care sa nu constate decesul A.D.A., cind nu de-a dreptul sa bata cuie in cosciugul acesteia. Greu de crezut ca, dupa toate sarjele democratilor, asalturile de gherila ale gruparii Stoica-Stolojan si, in egala masura, dupa replicile de regula palide si neinspirate ale PNL, vom mai putea vorbi in viitorul imediat despre continuarea colaborarii politice intre liberali si democrati. Duminica seara insa, la Palatul Victoria, Traian Basescu s-a intilnit in regim de urgenta cu Calin Popescu Tariceanu si au discutat despre iesirea PC de la guvernare. La iesire, primul a fost jovial, iar al doilea, atent cum calca. Apoi, ieri, PD si PNL au avut la tema zilei reactii publice nu foarte diferite intre ele.

Sufocata de seria impresionanta de asalturi la care a fost supusa, ideea Aliantei Dreptate si Adevar a pulsat in ultimele zile de citeva ori. E a doua oara in ultima jumatate de an cind se incearca procedee ce seamana a resuscitare. Acum insa, parca mai virtos decit data trecuta.

Avem si explicatii pentru aceasta surprinzatoare mutare? Avem. Intii: timpul curge mai repede si fatal pentru maniera in care sint asezate acum piesele pe tabla de sah a politicii. Daca, sa zicem, acum sase luni, scenariile de evolutie posibile erau multe la numar, acum seria acestora a saracit vizibil. In al doilea rind, din perspectiva bataliei electorale care pare tot mai aproape, e mult mai firesc ca PNL sa discute mai intii cu PD decit cu PSD sau cu PC. E logic asa, chiar daca de la liberali au „transpirat" semnale ca ordinea prioritatilor pentru PNL poate fi, la o adica, alta. Mai mult decit cele doua motive la un loc face al treilea, peste care nu se poate trece cu usurinta. Sondajele de opinie spun ca PNL si PD au cu siguranta o buna performanta politica daca merg impreuna. E un argument la care ambele formatiuni politice sint sensibile. In fond, si PNL, si PD au, in repetate rinduri, confirmarea faptului ca pot atinge impreuna un scop bun. Ce se intimpla acum poate fi, la limita, o negociere cu privire la mijloacele care se pot pune la lucru pentru ca scopul sa fie atins. Reincalzirea prudenta a relatiilor dintre cele doua tabere (asa cum PNL si PD au devenit dupa scandalurile pe care le-au provocat) nu merita insa o lectura euforica si nici macar una plina de optimism. Pe de o parte, PNL cocheteaza puternic si cu alte idei. Pe de alta parte, desi Tariceanu poate primi promisiunea ca dupa anticipate va fi din nou premier, nu e musai sa si fie asa. In politica, adesea, principiile sint facute ca sa fie incalcate.