Reprezentantii unor federatii din Est s-au intilnit ieri in Capitala pentru a stabili o strategie comuna pentru alegerile de la UEFA din ianuarie 2007.

Mircea Sandu si-a lansat ieri candidatura pentru un loc in Comitetul Executiv al UEFA chiar in fata unuia dintre cei mai dificili adversari, presedintele federatiei ucrainene, Grigory Surkis. Fratele patronului de la Dinamo Kiev se afla printre cei 17 presedinti de federatie din estul Europei care au confirmat prezenta la reuniunea informala organizata de FRF, ieri dupa-amiaza, la hotelul Intercontinental. In urma cu doar trei zile, Nasu’ fusese prezent la Kiev, acolo unde federatia ucraineana si-a inaugurat noul sediu, construit cu bani de la FIFA si UEFA. Voci autorizate sustin ca Sandu si Surkis fac demersuri comune sustinute pentru a merge impreuna in Comitetul Executiv al UEFA. Sandu a mai incercat o data sa intre in „guvernul fotbalului" de la Nyon, in 1998, dar nu a reusit sa stringa suficiente voturi.

Revolta Estului

13 candidati, printre care si presedintele FRF, Mircea Sandu, vor concura pentru cele sase locuri disponibile, plus cel de presedinte al Comitetului Executiv al UEFA, informeaza site-ul oficial al forului european. Dintre cei 13, cinci candideaza pentru reinnoirea mandatului: Senes Erzik (Turcia), Angel Maria Villar (Spania), Eggert Magnusson (Islanda), Joseph Mifsud (Malta) si Giangiorgio Spiess (Elvetia). Alaturi de ei, pe lista candidatilor s-au adaugat: Gilberto Parca Madail (Portugalia), Grigori Surkis (Ucraina), Rakhat Aliyev (Kazahstan), Tomas Gea (Andorra), Frantisek Laurinc (Slovacia), Liutauras Varanavicius (Lituania), Vlatko Markovic (Croatia) si Mircea Sandu (Romania). Mai mult ca sigur, vor ramine maltezul Mifsud si elvetianul Spiess, dar si suedezul Magnusson are mari sanse sa isi pastreze locul printre greii fotbalului european, in timp ce Villar, cercetat pentru evaziune fiscala in Spania, probabil ca va pierde postul.

Miza pe Platini

La Düsseldorf, orasul in care vor avea loc alegerile din 25-26 ianuarie 2007, se va stabili si cine va fi noul presedinte al UEFA. Lupta se da intre actualul lider, Lennart Johansson, si Michel Platini. Francezul este sustinut de federatiile din Est, mai sarace, care au fost atrase de intentiile de democratizare a Ligii Campionilor anuntate de acesta. „Tarile bogate au prea multe reprezentante in Champions League, trebuie sa limitam aceasta prezenta. E normal ca si Polonia sau Romania, tari cu traditie, sa intre cu echipe direct in grupe", a declarat, nu de mult, Platini. Fosta glorie a fotbalului european mizeaza pe votul Estului, iar Johansson se bazeaza pe tarile nordice si federatiile aflate sub influenta Germaniei, deoarece Beckenbauer il sustine deschis pe Johansson.

Tête-à-tête cu Surkis

Cu o ora inainte de inceperea reuniunii, Mircea Sandu si Grigory Surkis au stat de vorba indelung la o masa din barul hotelului. La Inter a fost prezent si Giovanni Becali, bun prieten cu ucraineanul, dar si cu Borislav Mihailov, presedintele federatiei bulgare. Singurul care a intirziat la sedinta a fost presedintele federatiei estoniene, Tonu Sirel.