Pretul benzinei si al motorinei ar putea creste cu 20% daca se va aproba propunerea autoritatilor de introducere a unei taxe de mediu.

Ministerul Finantelor si Ministerul Mediului au in analiza un proiect ce prevede majorarea pretului la pompa al benzinei cu 20 de eurocenti, in doua etape: in iulie 2007, cu 10 eurocenti, si in ianuarie 2008 cu inca 10 eurocenti. Banii ar urma sa ajunga la fondul de mediu.

Proiectul are la baza un studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE) la cererea Centrului National de Prognoza (CNP). „Daca va fi aprobat, va determina majorarea pretului la pompa al benzinei cu aproximativ 20%, pina la inceputul anului 2008", a explicat Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.

Cofinantare de la UE

Aceasta crestere, denumita explicit „taxa de mediu", ar urma sa fie colectata de Ministrul Finantelor si utilizata pentru cofinantarea proiectelor de mediu. Veniturile atrase in urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatorii 10 ani, conform studiului.

In perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sint estimate la aproximativ 15 miliarde de euro. In prezent, pretul la pompa al benzinei si al motorinei este cuprins intre 3,2 lei si 3,7 lei pe litru.

Urmeaza alte taxe

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a motivat introducerea acestei taxe prin faptul ca „mai multe tari din UE au o asemenea taxa. Totodata, taxele de mediu din Romania reprezinta doar 0,2% din PIB, in timp ce in tarile din UE trece de 2%. Pina la 31 decembrie vom face o propunere. Pe linga aceasta taxa, se ia in considerare si introducerea altor taxe de mediu", a declarat Sulfina Barbu. Conform studiului, autoritatile ar putea introduce, de la anul, si alte contributii noi de mediu. „Introducerea unei taxe pentru poluarea aerului sau a unor taxe pentru deseuri menajere este luata in considerare", potrivit analizei.

Pentru poluarea aerului, se va putea taxa poluarea provocata de fermele avicole, de boilerele mici sau cauzata de manipularea produselor petroliere. In ceea ce priveste deseurile menajere, CEROPE propune taxarea poluarii provocate de deseurile municipale solide, de incinerarea deseurilor toxice, de ambalajele din aluminiu, plastic si din sticla.