Ministrul Finantelor spune ca va definitiva, pina la finele anului, modificarea legislatiei aplicabile Fondului Proprietatea.

Ministerul Finantelor Publice va stabili, pina la finele anului curent, forma proiectului de ordonanta prin care se relaxeaza cerintele ridicate in fata Fondului Proprietatea, pentru listarea acestuia la bursa.

Proiectul de modificare a fost initiat in vara acestui an de conducerea Fondului Proprietatea, pe baza consultarilor avute cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiile de buget-finante ale Parlamentului, insa zace de citeva luni la Ministerul Finantelor, asteptind avizul acestei institutii. Acest fapt creeaza nervozitatea atit a reprezentantilor Fondului, care, in absenta avizului, nu pot initia procedurile destinate evaluarii activelor acestuia - masura prevazuta in proiectul de modificare -, cit si a celor care urmeaza sa fie despagubiti cu actiuni.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, spune ca proiectul este de doar doua luni si jumatate la minister. Acesta trebuie tratat cu o atentie deosebita, pentru „ca legea sa nu fie din nou modificata peste trei sau sase luni", ne-a declarat ministrul.

„Incercam sa facem legea buna"

„Incercam sa scriem legea ca sa fie buna, sa nu mai fie ca aceea initiala, care a avut probleme. Initiativa exista de doua luni si jumatate. Cred ca pina la sfirsitul anului ii dam drumul", adauga Vladescu. Acesta devine reticent cind este intrebat care vor fi modificarile suplimentare decise de Finante, fata de forma initiata de Fondul Proprietatea.

„O sa o facem publica (ordonanta de modificare - n.red.) inainte de a o trasmite pe circuitul de avizare. Atunci veti vedea despre ce este vorba. Va sti toata lumea ce vrem sa modificam", spune Vladescu.

Mai e pina la listare Pentru a fi listata la bursa, o societate de investitii trebuie sa fi functionat in ultimii trei ani anterior solicitarii de admitere la tranzactionare, iar actiunile sale, care fac obiectul tranzactionarii, trebuie sa fie liber negociabile si integral platite. De asemenea, este necesar sa existe un numar suficient de actiuni distribuite publicului, or, nici una dintre aceste conditii nu este indeplinita de Fond, cel putin pina la adoptarea ordonantei de urgenta. Dupa aprobarea acesteia, CNVM va trebui sa analizeze in cel mult 30 de zile acordarea autorizatiei de functionare, spune Cristina Stihi, responsabil de comunicare a FP. Pasul urmator este listarea, iar potrivit legii, pina la mijlocul anului viitor va incepe selectia administratorului. Autoritatile isi doresc ca de listarea la bursa sa se ocupe chiar administratorul desemnat.