Procurorii sustin ca ministrul Codrut Seres era bun prieten al capului retelei de spionaj, bulgarul Stamen Stancev, pe care l-ar fi invitat chiar la propria nunta.

Probele administrate de procurori in dosarul privatizarilor sustin ideea ca ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, avea relatii apropiate cu seful „retelei de spioni", Stamen Stancev.

Stamen, invitat la nunta lui Seres

Referatul cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive impotriva lui Dorinel Mucea (fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie - OPSPI), Mihai Donciu (consilier pe probleme de privatizare al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei), Vadim Benyatov Don (director in cadrul firmei Credit Suisse First Boston - CSFB) si a lui Stamen Stancev contine o serie de inregistrari telefonice care acrediteaza ideea unor relatii nepermis de apropiate intre protagonistii acestui scandal.

Intr-una dintre aceste convorbiri, Stancev se refera la ministrul Economiei folosind prenumele acestuia, „Codrut", fapt care, in opinia anchetatorilor, denota faptul ca relatia dintre cei doi era apropiata. Conform documentului citat, „relatia deosebit de apropiata dintre cei doi rezulta din intreaga probatiune a cauzei, probatoriul administrat dovedind ca Stamen Stancev a fost un apropiat al biroului demnitarului" - fapt cunoscut de Roxana Iacob, director al Cabinetului ministrului Economiei si Comertului, care a fost permanent la curent cu relatia privilegiata dintre cetateanul strain si demnitarul roman. Cel mai semnificativ argument al procurorilor privind relatia personala dintre cei doi este faptul ca „Stamen Stancev a fost invitat la nunta ministrului, desfasurata in anul 2006, in contextul in care cei doi au avut in intervalul 2005-2006 mai multe intilniri in afara cadrului oficial, atit in Romania, cit si in strainatate".

Ministrul Economiei, Codrut Seres, ne-a declarat ca „nu tin minte sa-l fi invitat la nunta pe Stancev. Erau 350 de invitati, dintre care multi nu au venit. Iar Stancev nu a fost la mine la nunta si nici nu a trimis ceva din partea lui. Felul in care Parchetul desfasoara ancheta asta arata ca trebuie facuta nu numai o reforma a sistemului, dar si a oamenilor".

Stancev a recunoscut o parte dintre acuzatii

Simbata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a avut loc recursul formulat de cei patru arestati, Stamen Stancev, Dorinel Mucea, Mihai Donciu si Vadim Benyatov, impotriva masurii preventive luate impotriva lor. Instanta a respins actiunea, astfel incit cei doi romani si cei doi cetateni straini vor ramine in arest pentru 20 de zile.

Conform agentiei NewsIn, toti cei patru acuzati si-au sustinut nevinovatia si faptul ca intregul dosar este consecinta nepriceperii anchetatorilor in domeniul economic. La proces, Stancev a recunoscut ca apartamentul in care locuia avea chiria platita de Donciu si faptul ca le daduse functionarilor romani cartele cu numere de Austria, pentru ca nu i se parea corect ca acestia sa acopere din buzunarul propriu cheltuielile aferente convorbirilor telefonice pe care le purta cu ei. Or, unul dintre argumentele procurorilor este acela ca functionarii foloseau numere de telefon de Austria tocmai pentru a nu li se putea inregistra convorbirile.

Dosar contestat de aparare

Aparatorii inculpatilor au sustinut ca din dosar lipsesc date importante, fapt pentru care au solicitat numerotarea paginilor acestuia si au acuzat procurorii de acces la materiale din dosar pe care ei nu le-au putut consulta, asa cum este cazul incheierii sedintei Curtii de Apel Bucuresti, instanta care a aprobat, in prima faza, arestarea clientilor lor. Cea mai grava acuzatie pe care apararea a adus-o magistratilor a fost aceea ca avocatii nu au avut acces la declaratiile propriilor clienti. Doi dintre cei patru arestati sustin ca au probleme grave de sanatate: Mihai Donciu ar fi suferit un infarct anul trecut, iar Vadim Benyatov ar suferi de o forma de cancer ganglionar care necesita un tratament special. In cazul in care nu are acces la medicatia prescrisa, Benyatov risca sa isi piarda viata.

La ambele infatisari din instanta la care a participat Benyatov, care este cetatean american, in sala a fost prezent si consulul SUA la Bucuresti, Bryan W. Dalton.

Voiculescu il sustine pe Seres Presedintele PC, Dan Voiculescu, considera ca tot ce se spune despre implicarea ministrului Economiei, Codrut Seres, in scandalul spionajului sint doar „niste prostii". Intrebat cum comenteaza acuzatiile din referatul de arestare preventiva a lui Stancev, Voiculescu a raspuns ca nu exista acuzatii nici oficiale, nici neoficiale la adresa ministrului PC, iar ce este mentionat in acel document reprezinta simple speculatii referitoare la legaturile lui Seres cu cei arestati. „Vorbesc despre o invitatie la nunta si lucruri de-astea, eu am fost acolo si n-a fost nimeni dintre cei vizati", a precizat Voiculescu. (S.M.)