Opozitia lupta impotriva „cubanizarii" statului, insa tot ce poate obtine in fata lui Chávez este unitatea necesara pentru a se opune unei dictaturi anuntate.

Sondajele de opinie il crediteaza pe Hugo Chávez cu aproape 60% dintre voturile celor 16 milioane de alegatori care s-au prezentat ieri la urne, in timp ce contracandidatul social-democrat Manuel Rosales detine doar 30 de procente. „Adevaratele sondaje, nu cele cumparate, arata ca in citeva zile Venezuela va avea un nou presedinte", a declarat Rosales la ultimul mars al opozitiei. „Eu nu ma lupt cu Rosales, ci cu Bush", a explicat aluziv actualul presedinte miza alegerilor.

Incertitudine si nesiguranta

„Aceasta este ultima sansa de a-l opri sa ruineze tara", declara o opozanta a lui Chávez. Opozitia este sigura ca Chávez va aduce modificari Constitutiei, pentru a elimina limita de doua mandate prezidentiale. Venezuelanii si-au strins deja provizii, prevazind o contestare a rezultatelor finale, care ar putea produce paralizarea capitalei pentru mai multe luni. Chávez a alimentat inca de acum aceste temeri, declarind ca serviciile secrete au dejucat deja un atentat la viata lui Manuel Rosales.

Speranta celor saraci

Fost ofiter in trupele de parasutisti, Chávez a initiat doua lovituri de stat esuate, in 1992. Dupa doi ani de inchisoare a cistigat popularitatea care l-a propulsat in fruntea statului. Puterea sa se bazeaza aproape exclusiv pe exporturile de petrol la pret de dumping (75% din veniturile din export) si redistribuirea veniturilor catre cei 43% dintre venezuelani care traiesc sub pragul saraciei. Petrodolarii au oferit Venezuelei cea mai rapida crestere economica din America de Sud, dar limitarea investitiilor externe si nationalizarile au dus la cresterea somajului si la o rata a inflatiei de 15%.

„Chávez i-a imbogatit pe cei bogati si i-a saracit pe cei saraci", a declarat Rosales, acuzind risipirea petrodolarilor in relatii cu state precum Cuba sau Coreea de Nord si respingind ideea ca ar fi proamerican. Desi este sustinut de clasa de mijloc si de antreprenori, politica sa sociala este extrem de populista. Opozitia doreste redistribuirea a 20% din veniturile din petrol, fiecarei familii sarace urmind sa-i revina pina la 450 de dolari lunar. Iar predarea unei arme, intr-o tara in care rata criminalitatii a crescut cu 60% fata de 1999, va fi recompensata cu 2.400 de dolari.

Alegeri biometrice

Folosirea amprentelor electronice, pentru evitarea fraudelor, a creat temerea ca se va urmari persecutarea celor care vor vota impotriva lui Chávez, cu atit mai mult cu cit dupa referendumul din 2004, pentru revocarea acestuia, s-au intocmit „liste negre" ale opozantilor regimului. In 2005, procurorul general de la Caracas declara ca a investigat peste 5.000 de executii comise de politie.