4 este nota primita la examenul de intrare in diplomatie de viitorul ambasador al Romaniei in Republica Federala Nigeria, Marian Pirjol (foto), ex-prefect taranist de Constanta.

Noul Sef al misiunii diplomatice a Romaniei la Abuja (capitala Nigeriei) nu a reusit sa obtina mai mult de nota 4 la lucrarea scrisa a examenului de intrare in diplomatie, nici macar dupa contestatia depusa imediat dupa aflarea rezultatelor. Surse din cadrul comisiei de examinare ne-au declarat ca Pirjol a dat, la finalul probei scrise, foile mai mult goale la intrebarile si temele cerute. I-au provocat durere de cap si un adevarat lapsus, subiecte precum „Protectia Europeana a Drepturilor Omului", „Protectia Minoritatilor", amanuntele cerute de examinatori despre „Rapoartele de Tara ale statelor - parti la Conventia-Cadru privind protectia persoanelor apartinind minoritatilor nationale ale Consiliului Europei", dar si „Fenomenul migrator in contextul aderarii la Uniunea Europeana". Doar citeva formulari de baza si citeva definitii sumare a scris in lucrarea notata cu 4.

Interesant e ca, dintr-un taranist infocat, al carui cap era cerut cu insistenta de catre filiala Constanta a PD, Marian Pirjol a reusit sa fie acceptat de tavalugul PSD-ist instaurat dupa alegerile din 2000.

Pe cind nume grele din diplomatie precum Teodor Baconsky, Mihai Zamfir sau Ioan Balin erau rechemate de la post o data cu revenirea PSD la guvernare, Marian Pirjol lua calea Americii, si nu in orice post, ci in cel de consul general adjunct la New York. Acolo a stat mai bine de cinci ani sub sefia controversatului Gheorghe Dimitrescu, rechemat de la post in 2005.

In 1998 izbucnea la Constanta scandalul pe care nu au reusit sa-l stinga nici macar premierul de la acea vreme Radu Vasile si nici ministrul Victor Babiuc intre prefectul PNTCD, Marian Pirjol, si primarul PD de Constanta, Gheorghe Mihaiesi. Prefectul il acuza pe primar ca „ia ciubuc de la romi si de la revolutionari pentru a-si deschide tarabe pe litoral". Dupa mai bine de un an, Pirjol era „retras" de la Constanta si numit in functia de ministru adjunct al Functiei Publice, institutie precursoare a Ministerului Administratiei Publice, integrat astazi ca departament in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

„Are experienta economica"

Surse apropiate ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ne-au declarat ca acesta are incredere in experienta economica a lui Pirjol, avind in vedere ca in Nigeria va trebui sa intermedieze contracte din domeniul petrolier.