„Cotidianul" a intrat in posesia a doua rapoarte de uz intern ale PNL, care sintetizeaza discutiile si deciziile luate in cadrul ultimelor doua sedinte ale Comitetului Executiv al partidului. Discutiile dezvaluie o mare dilema printre liberali legata de lupta cu platformistii.

Primul comitet, din 21 noiembrie, s-a desfasurat imediat dupa esecul discutiilor cu echipa Flutur-Stolojan, sedinta urmata de anuntul prin care premierul i-a cerut demisia lui Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii. A doua sedinta, cea de luni, 27 noiembrie, a avut ca subiect principal programul national de analize medicale gratuite promovat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Sintezele celor doua sedinte sint redactate de catre persoana care a stenografiat continutul discutiilor. Din acest motiv, formulele de adresare sint politicoase, de tipul dl Traian Basescu, dl Theodor Stolojan. Numerotarea interventiilor tine cont de ordinea vorbitorilor.

Calin: „Se prefigureaza o coalitie PD-PSD"

Raportul asupra primei sedinte devoaleaza dilema conducerii PNL cu privire la strategia pe care ar trebui s-o adopte in lupta cu platformistii. In opinia lui Tariceanu, cel care a avut primul cuvint, „elementul de baza al sustinatorilor Platformei este intelegerea cu dl Traian Basescu, care va lasa PNL linistit", sustinind ca „acestia (platformistii - n.r.) considera ca tot ce fac dl Traian Basescu si PD este perfect". Catalin Micula, prezent la intilnirea cu platformistii, continua, apreciind ca Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica „sint cei mai incrincenati", in timp ce Stolojan „a fost aproape de acord cu convocarea unui congres extraordinar". Revine apoi Tariceanu, care lanseaza un avertisment spunindu-le colegilor de partid ca „PD va cere rediscutarea Protocolului Aliantei D.A. sub pretextul ca PNL e destramat", apreciind totodata ca „platformistii se vor duce la PD, unde nu va fi loc decit pentru dl Theodor Stolojan". In concluzie, dupa parerea dlui Tariceanu „se prefigureaza o coalitie PD-PSD".

Cimpeanu: „Stolojan e bolnav de nervi"

Urmatorul vorbitor, Radu Cimpeanu, considera ca „miscarea initiata de platformisti are ca scop diluarea PNL si, in momentul de fata, e vorba de o lichelocratie si nu de o meritocratie". Cimpeanu mai spune despre Theodor Stolojan ca „e bolnav de nervi" si ca „nu e bine sa faca politica". Urmeaza o propunere-soc din partea ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care, conform stenogramei, sustine „eventualitatea fuziunii cu Partidul Conservator si Actiunea Populara". Tema revine, se pare, o singura data, cind Mihai Voicu considera „posibila fuziunea cu AP si PPCD, dar mai greu cu PC".

Orban, despre „baietii din zona invizibila"

Desi tine sa-i asigure pe colegi ca nu e un radical, Ludovic Orban vorbeste despre „actiuni teroriste ale unor grupuri minoritare" si despre „baietii din zona invizibila", acestia fiind cei cu care se confrunta PNL, si nu cu Theodor Stolojan. Orban mai zice ca exista trei grupuri in PNL, „cei care ne sustin, un grup mic care sustine Platforma si un grup mare de nehotariti" si avertizeza ca „daca se va prelungi joaca, riscam ca nehotaritii sa treaca de partea platfomistilor". Revine Tariceanu, care crede ca „sustinatorii Platformei nu se vor linisti dupa congres pentru ca problema lor nu e legata de proiectul politic, ci de dorinta acestora de a se gasi intr-o formatiune aflata in permanenta la putere".

„Cirtita" lui Quintus

Intervine in discutie Mircea Ionescu Quintus, care dezvaluie existenta unui „tradator" in tabara platformistilor, care i-a spus ca acestia asteapta masuri drastice care sa-i victimizeze si, astfel, sa obtina simpatia publica. „Orice masura e riscanta", avertizeaza intelept seniorul liberal, propunind „derogarea de vechime pentru ca acei exclusi sa se poata reinscrie in PNL". La fel gindea se pare si seful Tineretului Liberal, Cristian Adomnitei, care propunea „un Congres Extraordinar care sa-i ofere ceva lui Theodor Stolojan", sugerind totodata „sa incercam sa recuperam dintre platformisti".

Iorgulescu: „Stolojan vrea prim-ministru"

Un alt radical, Crin Antonescu, considera ca „dl Traian Basescu a apreciat ca dl Theodor Stolojan nu mai e folosibil" si ca un congres extraordinar se poate face, „dar fara negocierea conditiilor acestuia".

Intervine si Teodor Atanasiu cu o propunere de masuri drastice, respectiv, nici mai mult nici mai putin decit „inlocuirea secretarilor de stat promovati de filialele din nordul Moldovei", zona in care Flutur si platformistii par sa aiba cei mai multi sustinatori.

Spre sfirsitul sedintei, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, apreciaza ca actuala situatie din PNL „e impusa de Traian Basescu, care i-a spus domniei sale, intr-o discutie privata, ca va sparge PNL daca nu fuzioneaza cu PD".

In opinia sa, conform stenogramei, Theodor Stolojan vrea sa fie prim-ministru si nu presedintele PNL. Iorgulescu mai spune si ca „a vorbit cu dl Emil Constantinescu care vrea fuziunea cu PNL".

In finalul sedintei, Calin Popescu Tariceanu „conchide ca Comitetul Executiv retrage sprijinul politic ministrului Gheorghe Flutur si recomanda demiterea sa din functia de ministru", se arata in sinteza discutiilor conducerii PNL din 21 noiembrie.

Platformistii coboara stacheta Vicepresedintele Partidului National Liberal, Bogdan Olteanu, considera ca reunificarea liberala ar fi lucrul cel mai bun ce s-ar intimpla dupa viitorul congres al partidului, prin acceptarea acelor membri care s-au retras sau au fost exclusi. Reunificarea liberala ar fi posibila, a spus joi Bogdan Olteanu, la Oradea, doar daca fiecare ar da dovada de „suficienta maturitate" incit sa-si gaseasca locul intr-o echipa mai mare, chiar daca acel loc nu este primul pentru oricare dintre cei 10, 100 sau 250.000 de membri. „Inteleg ca dinsii au acceptat aceasta posibilitate si ca doresc sa vina la congres, lucru pe care eu il salut", a conchis Bogdan Olteanu. Miercuri seara, Theodor Stolojan a declarat agentiei Rompres ca platformistii pun o singura conditie pentru participarea la un congres extraordinar: anularea deciziilor de excludere luate impotriva celor sanctionati pentru „delict de opinie". Anterior, numarul conditiilor era mai mare si se cerea retragerea actualei echipe de conducere, organizarea congresului de catre un grup condus de Gheorghe Flutur etc. (L.G.)

Stolojan cere congres echitabil Fostul lider liberal Theodor Stolojan a anuntat ieri ca Grupul pentru Platforma Liberala nu va prezenta nici un candidat la un eventual congres extraordinar al PNL din ianuarie. „Nu e echitabil sa ne prezentam in ultimele zile sau chiar in ziua congresului fara sa avem posibilitatea de a dezbate in interiorul PNL platforma", a mentionat Stolojan. El este in principiu de acord cu organizarea unui congres, dar dupa ce va dezbate platforma. „Avem deja 11.000 de adeziuni semnate, iar in ianuarie sau februarie o sa fim si mai numerosi. In conditiile acestea, Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa se retraga sau sa stabileasca un congres echitabil, nu un simulacru ca acela din ianuarie", a mai spus Stolojan.

Descarca "Sinteza discutiilor Comitetului Executiv al PNL din 21 noiembrie 2006" in format PDF Descarca "Sinteza discutiilor Comitetului Executiv al PNL din 27 noiembrie 2006" in format PDF