Contractele pentru curent electric ieftin vor fi renegociate in defavoarea firmelor care au facut afaceri cu producatorii.

Complexul Rovinari incepe renegocierea contractelor de livrare de energie electrica incheiate cu Romelectro si Energy Holding, singurii intermediari cu care are contracte valabile si dupa 31 decembrie 2006, a declarat ieri directorul Complexului Rovinari, Ion Pisc, citat de MEDIAFAX. „Cerem majorarea preturilor in aceste contracte la valoarea la care in prezent vindem electricitate prin bursa de energie. Daca partenerii de contract nu vor accepta aceasta valoare, vom notifica intentia de reziliere si in 30 de zile contractele vor fi anulate", a spus Pisc. Potrivit acestuia, cele doua contracte sint valabile pina la 31 decembrie 2007.

Potrivit surselor citate, incepind cu aprilie, preturile de vinzare din contractele bilaterale s-au renegociat si astfel preturile medii de livrare din contracte au ajuns la circa 119,18 lei/MWh, in crestere cu 5,61%.

Se intimpla si la Turceni

Complexul Energetic Turceni reziliaza de la 1 decembrie 2006 contractul cu Green Energy, iar de la 1 ianuarie 2007 reziliaza si contractul cu Beny Alex. Companiile Euro-P.E.C. si Energy Holding sint singurele care au acceptat majorarea preturilor de achizitie de electricitate. Contractul cu Green Energy era incheiat pentru perioada 1 decembrie 2005-1 decembrie 2008, iar contractul cu Beny Alex avea valabilitate intre 1 ianuarie 2006 si 31 decembrie 2007. Green Energy a deschis deja doua actiuni in instanta impotriva deciziei Complexului Energetic Turceni, iar la prima infatisare contestatia depusa de firma impotriva Complexului Turceni a fost respinsa.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a acuzat recent presiuni din partea deputatului PD Ioan Oltean, care a intervenit pentru ca firma Beny Alex SRL Cluj sa cumpere in continuare electricitate ieftina de la Turceni. Green Energy, al carei contract a fost reziliat, are printre actionari, cu 40% din capitalul social, pe fiul liberalului Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt.