Pentru ca a scris o carte despre Vlad Dracul, istoricul american condamnat pentru pedofilie cere reducerea pedepsei.

Kurt Treptow, condamnat in 2002 la sapte ani de inchisoare pentru coruptie sexuala si acte sexuale cu minori, a solicitat judecatorilor sa fie eliberat conditionat. Nu pentru ca ar fi executat doua treimi din pedeapsa, ci pentru ca in timpul detentiei a scris si a publicat o carte. In adresa depusa la Judecatoria Iasi, acesta face trimitere la noua Lege 275/2006. Potrivit articolului 76 litera f, „in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 3 zile executate, pentru 2 zile de munca".

Initial, istoricul Kurt Treptow s-a adresat Penitenciarului de maxima siguranta Iasi, unde este inchis, solicitind eliberarea sa. Atuul lui Treptow, pus pe masa conducerii inchisorii: lucrarea „Viata lui Vlad Dracul. Reverberatii asupra familiei". Cartea este scrisa in limba engleza, are 400 de pagini si se afla pe piata de o luna. „Cererea i-a fost respinsa pentru ca munca sa nu a putut fi cuantificata. Trebuia sa ne fi anuntat cind a inceput-o, ca sa putem face pontajul, exact ca la celelalte munci. In plus, nu a executat doua treimi de pedeapsa", a spus Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi.

Decizia comisiei de eliberari conditionate a fost atacata in instanta de Treptow. „Munca lui va fi cuantificata de judecatori. Vom apela la oameni de specialitate, care vor arata ce munca inseamna elaborarea si redactarea unei lucrari stiintifice", a explicat Liviu Bran, avocatul lui Kurt Treptow.

Daca judecatorii vor respinge insa cererea americanului, acesta mai are de executat cinci luni de detentie pina la implinirea a doua treimi din totalul pedepsei.