Un expert IT roman risca 54 de ani de inchisoare pentru violarea computerelor NASA.

Aradeanul Victor Faur, de 26 de ani, a fost pus sub acuzare de o instanta americana pentru atacarea a peste 150 de sisteme informatice apartinind NASA, Departamentului American al Energiei si Marinei Americane. El este acuzat de apartenenta la o grupare de hackeri autointitulata „WhiteHat Team" (Echipa Palariile Albe), care a accesat sisteme de computere considerate ca fiind unele dintre cele mai sigure din lume.

Motivatia grupului pare a fi aceea de a-si dovedi indeminarea in domeniul informatic. Conform estimarilor procurorilor americani, actiunea romanului a cauzat pagube care depasesc 1,5 milioane de dolari. Conform legislatiei americane, Faur risca o condamnare de 54 de ani de inchisoare pentru conspiratie, acces neautorizat la computerele guvernului si avariere intentionata a sistemelor informatice, infractiuni savirsite in perioada 2004-2006.

Una dintre consecintele atacului hackerului roman a fost aceea ca, pentru o perioada de timp, inginerii americani au fost nevoiti sa foloseasca sistemele manuale de comunicare si ghidaj ale navelor spatiale.

Comisie rogatorie

Departamentul de Justitie al SUA a solicitat audierea lui Faur prin comisie rogatorie, dar, pina in momentul de fata, autoritatile americane nu au solicitat extradarea lui. Daca o astfel de cerere ar fi facuta, numai o instanta de judecata romana ii poate da curs. Conform Conventiei de extradare incheiata de Romania cu Statele Unite, „partile nu pot fi obligate sa isi extradeze propriii cetateni".

Acest lucru ar fi posibil doar daca SUA ar garanta ca, dupa judecarea si eventual condamnarea sa, Victor Faur va fi trimis in Romania pentru a-si ispasi pedeapsa. Un inconvenient juridic il constituie insa diferentele de pedepse dintre sistemele juridice din cele doua tari.

Il dam pe hacker americanilor?

Anul trecut, SUA au mai cerut extradarea unui roman, condamnat tot pentru infractiuni informatice, dar Curtea de Apel Bucuresti a refuzat sa aprobe extradarea acestuia, pentru ca magistratii nu au considerat suficiente garantiile oferite de americani ca romanul va fi returnat Romaniei pentru executarea pedepsei.

In prezent, Romania si SUA sint in faza de negociere a unui nou tratat de extradare, pentru ca cel incheiat in 1924 nu contine prevederi referitoare la o serie de infractiuni, asa cum sint cele din domeniul informatic.