Numele unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldis, a ajuns doar o amintire pentru locuitorii din satul sau natal, iar casa in care acesta s-a nascut a devenit o ruina, transmite corespondentul NewsIn. Vasile Goldis s-a nascut intr-un

Numele unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldis, a ajuns doar o amintire pentru locuitorii din satul sau natal, iar casa in care acesta s-a nascut a devenit o ruina, transmite corespondentul NewsIn. Vasile Goldis s-a nascut intr-un sat din comuna Beliu, din judetul Arad, la data de 12 noiembrie 1862.

Multi dintre urmasii lui Vasile Goldis sunt insa departe de a semana cu marele lor inaintas. Ironia sortii face ca singurul urmas care mai poarta exact numele de Vasile Goldis sa fie un tanar de 18 ani, care nu a terminat liceul si isi duce traiul de pe o zi pe alta. Acesta locuieste chiar in casa in care s-a nascut marele sau inaintas.

ISTORIE. La data 18 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul National Roman Central, cu sediul la Arad, un rol de seama in cadrul acestuia revenindu-i lui Vasile Goldis, pe atunci secretarul Episcopiei Aradului. Pe baza directivelor acestui consiliu au fost convocate numeroase adunari populare in orasele si satele romanesti din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, care au ales apoi consilii nationale judetene, orasenesti sau comunale, precum si Garzi nationale romanesti, in vederea apararii poporului roman.

In cadrul acestor adunari s-au adoptat memorii si motiuni cu mii de semnaturi, prin care se cerea unirea Transilvaniei cu Romania. In dimineata zilei de 1 Decembrie 1918 s-a savarsit Sfanta Liturghie si un Tedeum in cele doua biserici romanesti din Alba-Iulia. La ora 10:00 s-a reunit Marea Adunare Nationala Constituanta. Raportul principal a fost prezentat de Vasile Goldis, care a citit apoi si istorica Declaratie de unire cu tara-mama.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.