Deputatul UDMR, Becsek-Garda Deszo-Kalman, a contrariat ieri parlamentarii romani cu discursul despre necesitatea autonomiei, in cadrul sedintei solemne dedicate Zilei Nationale a Romaniei, fiind intrerupt de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu s

Deputatul UDMR, Becsek-Garda Deszo-Kalman, a contrariat ieri parlamentarii romani cu discursul despre necesitatea autonomiei, in cadrul sedintei solemne dedicate Zilei Nationale a Romaniei, fiind intrerupt de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu si de vociferarile din sala.In cadrul sedintei care era dedicata sarbatorii Zilei Nationale a Romaniei, deputatul UDMR si-a inceput discursul referindu-se la evenimentele din ultimii 88 de ani de la Marea Unire, perioada in care "politica nationala a guvernelor a fost un sir de discriminari la adresa tuturor comunitatilor din Romania", fapt care a dus la o politica de desnationalizare". Becsek-Garda a apreciat ca aceasta politica a fost resimtita in special de comunitatea maghiara si germana, "atat pe plan cultural, cat si al educatiei". Deputatul maghiar a sustinut, in plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale, ca in rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia s-a prevazut rezervarea unor teritorii autonomiei provizorii. Mai mult, potrivit udemeristului, prin pacea de al Trianon, "Romania a recunoscut dreptul minoritatii maghiare la autonomie".Desi intrerupt de vociferarile din sala, deputatul UDMR a continuat sa critice stadiul in care se afla statutul minoritatilor nationale din Romania, care este tergiversat de doi ani in Parlament, "pe motiv ca nu se vrea sustinerea politica a autonomiei culturale a minoritatilor din Romania".
"Suntem la Ziua Nationala a Romaniei, puteti face separat o declaratie politica", l-a intrerupt presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, pe vorbitorul despre autonomie. "Va rog sa incheiati discursul", i-a cerut Vacaroiu lui Becsek-Garda.
Cu toate acestea, deputatul Parlamentului Romaniei si-a reluat tema cu precizarea ca dupa evenimentele din 1989, reprezentantii comunitatii maghiare au facut toate demersurile pentru infiintarea univeristatii Bolyai din Cluj. Deja pregatit sa-si continue atacurile la adresa nerespectarii drepturilor minoritatii maghiare, deputatul UDMR a fost oprit de presedintele Senatului. "Va rog sa va referiti la Ziua Nationala", i-a cerut Vacaroiu."Noi, reprezentantii comunitatii maghiare, dorim sa sarbatorim impreuna cu poporul roman aceasta aniversare, dar vrem ca cele promise la Marea Adunare de la Alba-Iulia, cu 88 de ani in urma, sa fie respectate", a incheiat udemeristul.
Incidentul nu a fost comentat de presedintele Traian Basescu. "Nu comentez, este Parlamentul aici. E o problema ...", s-a limitat seful statului sa mentioneze.In schimb, presedintele PSD Mircea Geoana a considerat ca discursul deputatului UDMR a trasnformat 1 decembrie in sarbatoare iredentista.
Discursul liderilor UDMR s-a radicalizat in ultima perioada, culminand cu declaratia de luna trecuta a presedintelui Uniunii, Marko Bela, care a afirmat ca sustine autonomia Tinutului Secuiesc.
De altfel, in conditiile in care Congresul UDMR va avea loc la inceputul anului viitor, Marko Bela a anuntat ca vor exista discutii cu CNMT si CNS pentru elaborarea modificarilor statutului si a programului Uniunii. Acest fapt poate reprezenta un semnal ca dezideratele propuse de UDMR privind autonomia s-ar putea radicaliza, avand in vedere ca CNMT si CNS militeaza activ pentru autonomie.

Aurelian Pavelescu: "UDMR si-a asumat boicotarea Zilei Nationale"
PNTCD constata ca UDMR si-a asumat boicotarea Zilei Nationale a Romaniei si a abandonat comportamentul democratic unanim acceptat, afirma purtatorul de cuvant al crestin-democratilor, Aurelian Pavelescu, intr-un comunicat remis ieri. Potrivit acestuia, PNTCD isi exprima dezacordul fata de sustinerile UDMR potrivit carora dupa 1 decembrie 1918 maghiarii au fost discriminati in Romania, fiind invocate promisiunile din acea perioada care ar fi fost incalcate. "Comunitatea maghiara a trait si traieste in armonie cu romanii majoritari, intr-un cadru deplin european", subliniaza Pavelescu, mentionand invatamantul si realizarea justitiei in limba materna, respectarea deciziei comunitatilor, asigurarea reprezentarii parlamentare si aplicarea consecventa a discriminarilor pozitive de catre stat. "Ca raspuns la aceasta politica, liderii UDMR au folosit minciuna, santajul si intoleranta ca reguli de comportament, otravind in mod constant viata publica si instigand minoritatea maghiara. Contestarea Trianonului si a granitelor din Europa a devenit o constanta a acestor actiuni" - afirma Pavelescu.

Radu Campeanu: "Un gest deplasat"
"Am considerat gestul deputatului UDMR, Becsek-Garda Deszo-Kalman, drept complet deplasat, contrar oricaror uzante. Am vrut sa intervin, sa-l pun la punct, dar nu am putut pentru ca nu pot lua cuvantul decat membrii formatiunilor parlamentare. Deputatul UDMR a facut afirmatii inexacte si provocatoare".

Cozmin Gusa: "Sa-i ignoram"
"Nu este nici o surpriza pentru mine. Cu cat ii bagam mai mult in seama, cu declaratiile referitoare la statutul indivizibil, national si unitar al
Romaniei, cu atat se simt mai bine. Ar trebui sa-i ignoram".

Ioan Rus: "O jignire"
"Discursul deputatului UDMR, Becsek Garda Dezso, sustinut in cadrul Sedintei Solemne a Parlamentului Romaniei dedicata Zilei Nationale, este un atac la simbolurile nationale ale Romaniei si reprezinta o jignire premeditata sentimentelor de apartenenta la Statul National a tuturor romanilor. Discursul sau de la tribuna Parlamentului este unul adecvat unor realitati politice din secolul XIX si nu reflecta relatiile dintre minoritate si majoritate din comunitatile multiculturale care exista azi in Romania si nici filosofia privind diversitatea etnica si culturala a Uniunii Europene".

Lucian Bolcas: "Era nevoie de doua perechi de palme"
"Aceasta declaratie este pe linia abjectiilor antiromanesti a acestei organizatii teroriste care este UDMR. Sunt multumit ca intreg Rarlamentul Romaniei i-a dat replica cuvenita, sa stie toti ca Legislativul nu e un obiect de batjocora. Reactiile au fost temperate prin huiduieli, civilizate, prin reactia presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. Reactia normala ar fi fost sa i se dea o pereche de plame, si sa fie aruncat pe fereastra".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.