Ca nivel al finantarilor acordate, sistemul bancar din Romania se situeaza pe ultimele locuri din Europa dezvoltata si in curs de dezvoltare. Daca nu chiar pe ultimul. Pana si la vecinii nostri bulgari ponderea creditelor in PIB este mai mare. In pri
Ca nivel al finantarilor acordate, sistemul bancar din Romania se situeaza pe ultimele locuri din Europa dezvoltata si in curs de dezvoltare. Daca nu chiar pe ultimul. Pana si la vecinii nostri bulgari ponderea creditelor in PIB este mai mare. In privinta asigurarilor sau a leasingului nici nu mai este de discutat. Probabil ca daca nu ar fi existat o explozie a sectorului auto multe dintre companiile de asigurari ori dintre firmele de leasing ar fi disparut demult. Paradoxal insa nivelul scazut de dezvoltare a serviciilor financiare chiar poate fi transformat intr-un atu. Pentru ca, avand in vedere nivelurile reduse de la care piata financiara romaneasca pleaca se intrevede, mai ales in perspectiva integrarii, un potential substantial de crestere. Bancherii si analistii apreciaza ca, dupa 2007, Romania va fi un important centru de interes pentru grupurile bancare europene. Si au si motive daca stam sa ne uitam la "fratii" lor cu experienta pe piata romaneasca. Nu a fost an sa nu aiba profituri semnificative.
Analizand chiar numai pe cifre constatam ca bancile romanesti sunt mult mai vandabile decat cele din tarile apropiate ca nivel de Romania. Institutiile de credit din Romania au plecat de la un nivel foarte redus dar au crescut, in medie, cu 100% pe an. Acum, creditul creste cu 50-60% pe an. Nu mai sunt multe tari comparabile din aceasta perspectiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.