Pe vremuri, dl Ion Coja era o vedeta a protocronismului. Dar comunismul era pudibond, asa ca doar acum D-sa poate sa-si manifeste liber discursul negationist, antisemit.

Cind eram inca june, dl Ion Coja se impunea, alaturi de alde uitatii Paul Anghel, Mihai Ungheanu, Vadim Tudor, Paunescu ejusdem farinae, dar si de un carturar precum Edgar Papu la o senectute nu foarte lucida, drept unul dintre corifeii protocronismului, ideologia pe care o sprijinea PCR impotriva timidei orientari europeniste din lumea culturala. Nu era doar corifeu, ci si teoretician al „curentului". Insa, din considerente de imagine externa, regimul comunist era destul de retinut in manifestarea antisemitismului, acesta era mai degraba o „politica de cadre" decit o componenta a ideologiei oficiale. Cind vreun protocron sarea pirleazul, cum s-a intimplat cu Vadim de citeva ori, partidul il tragea parinteste de urechi.

Dar, har Domnului!, iata-ne in democratie! Cu acest prilej, s-a dat liber si la discursul nationalist extrem, cu puternice accente antisemite, antimaghiare, anti... orice, dupa caz. Daca jocul lui Vadim e mai subtil, oscilind cumva clinic intre pusee antisemite si declaratii de iubire pentru poporul evreu si statui pentru Itzak Rabin, dl Coja nu se incurca in asemenea fineturi. E adevarat ca nu e politician in fuga dupa voturi ori dupa acceptare europeana, ci numai vatras. Vatras romanesc, desigur. Si, in aceasta calitate, ne-a potopit din nouazeci incoace, in carti, articole, conferinte si interviuri, cu valuri de declaratii negationiste si antisemite, de buna seama pe fondul teoriilor conspiratiei universale impotriva poporului roman, pe care le impartaseste cind nu le elaboreaza. Printre altele, ni i-a amestecat pe Iorga, pe Ceausescu si pe Culianu, cu totii victime ale complotului mondial, desi macar in primele doua cazuri asasinii sint bine cunoscuti din momentul asasinatelor. Dar ce conteaza, cind teoria e mai interesanta decit faptele nude?

Bunaoara, dl Coja a recidivat stralucit, contestind recent Holocaustul din Romania la conferinta Romanism si Anti-Romanism organizata deja a saptea oara de vatrasii bucuresteni, dar si intr-o scrisoare adresata presedintelui Basescu. Concluzia e clara: in Romania n-a existat „nici Holocaust, nici genocid, nici pogrom". Li s-o fi nazarit sutelor de mii de victime, precum si membrilor Comisiei Internationale de Studiere a Holocaustului din Romania! In temeiul legii, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania a sesizat Parchetul si bine a facut, desi eu as fi sesizat (si) o institutie de sanatate publica! Nu stiu ce efect va avea plingerea. Stiu altceva: „Tot ceea ce este necesar pentru ca raul sa triumfe sint oamenii buni care nu fac nimic". De aceea am scris despre asta!