Repopularea cu pui de sturion a luat ieri startul. In Dunare a ajuns prima transa de 23.500 de pastrugi.

Statul roman a achizitionat 65.800 de exemplare de sturioni, toate trebuind sa indeplineasca anumite standarde de greutate. In plus, tot puietul a fost marcat, pentru ca procesul de repopulare sa poata fi monitorizat.

Insemnati cu sirma

„Intr-una dintre inotatoarele pestilor se introduce o sirmulita codata de 1,2 milimetri lungime, inscriptionata cu laser. Se poate identifica cu un detector special, extrage cu un magnet puternic si se poate citi la un microscop special. Marca are pretul de zece centi, spre deosebire de microcipuri, care costa aproximativ 3,5 euro", explica Radu Suciu, coordonatorul Grupului de Cercetare a Sturionilor din cadrul Institutului National Delta Dunarii. El adauga ca „singura problema este temperatura. Din fericire, ea inca permite in conditii acceptabile popularea, ieri Dunarea avind opt grade si jumatate. Se stie ca pe la sase grade si jumatate sturionii isi inceteaza activitatea si nu mai maninca. Procedura de achizitie complicata a intirziat repopularea pina aproape de limita admisibila, din punct de vedere biologic".

Lighean performant

Ieri, in aval de Galati, au fost eliberati in Dunare primii pui de pastruga. Acestia erau luati din bazinele de la ferma Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultura si Industrializarea Pestelui Galati, numarati si pusi in galeti, si dusi intr-un camion la Dunare. Acolo au fost varsati in fluviu intr-un lighean tapetat cu o imitatie de piele, pentru ca pestii sa nu se zgirie. Miercurea viitoare, in fluviu vor patrunde in acelasi mod 3.000 de moruni, lansati la Isaccea si Murighiol, iar restul de pui de sturion vor fi deversati in apropierea Fetestiului. Gheorghe Stefan, directorul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), afirma ca nu s-au cheltuit toti banii alocati de Guvern acestui proiect. Insa s-a achizitionat maximumul de pui de sturion disponibili pe piata romaneasca. Explica-tia este ca rata de supravietuire a sturionilor la aceste dimensiuni este de 60%.