Atrecut si Ziua Nationala, o sarbatoare care se asaza cu greutate in constiinta tarii. Pasul de la momentele oficiale spre bucuria din sufletul fiecarui cetatean nu a fost facut la scara nationala, astfel incat cu greu se poate aprecia durata de viat
Atrecut si Ziua Nationala, o sarbatoare care se asaza cu greutate in constiinta tarii. Pasul de la momentele oficiale spre bucuria din sufletul fiecarui cetatean nu a fost facut la scara nationala, astfel incat cu greu se poate aprecia durata de viata a acestei sarbatori. Apar voci care contesta nu doar momentul istoric de la 1 Decembrie, ci si simbolistica lui, considerata depasita intr-o Europa globalizata. Faptul ca intram dezbinati intr-o mare constructie a unitatii europene nu trebuie sa mire. Dupa 17 ani de la Revolutia din decembrie, societatea romaneasca nu si-a asezat inca valorile; are mari probleme in evaluarea trecutului recent, iar pe instabilitatea principiilor nu se poate construi nimic durabil. Ca atare, nu ar trebui sa surprinda ca solutia plecarii din tara este una logica pentru tinerii valorosi in a caror utilizare societatea romaneasca pare sa aiba un mecanism de excludere care functioneaza fara greseala. Nu cred intr-o organizare sociala perfecta, dar cea in care traim aduce mai multe nemultumiri decat poate suporta un individ rational, sigur pe valoarea lui. Macinarea existentei de zi cu zi in frecusuri de neimaginat in tari civilizate determina, cred, in buna masura, decizia atator oameni de valoare sa incerce iesirea spre alte orizonturi. Politicienii se simt mai confortabil in lipsa vocilor critice, iar mediocritatea de care vorbea presedintele Basescu este chiar ciorba calduta bagata in meniul fix al clientelismului. Institutia din Cotroceni, trezita de ideile binevoitorilor, lanseaza teme mari, a caror finalitate nu se intrevede. Comisia lui Tismaneanu este minata din interior de biografii securisto-comuniste; comisia pentru strategia energetica, lansata pe fundal de scandal de tradare, nu are componenta stabilita, iar comisia pentru educatie este condusa de un fost ministru care a fugit din birou.

1 Decembrie a trecut, va mai trece si in viitor cu pompa si defilari, dar, din pacate, ele vor fi privite de la distanta de valorile generatiei tinere de astazi, care nu se regaseste nici in istoria de la 1918, nici in vartejul din 1989. Privindu-l mereu critic pe dl Traian Basescu, l-am ascultat cu placere in dimineata Zilei Nationale, cand, prin radioul public, ne indemna sa bem de
1 Decembrie vin fiert. Nu se facuse ora 10:00, iar reporterul speriat de CNA ingaima: ""Sa bem mai pe seara!"". Iar dl Basescu puncteaza: sa bem mai devreme. Chiar asa, nu uitati sfatul. E timpul sa bem inainte sa ne trezim!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.