Un grup de speologi romani a doborit recordul national de adincime intr-o expeditie integral romaneasca, imbogatind cu sute de metri de galerie harta unui aven din Franta.

Sistemul Berger, aven (n.r. - prapastie circulara in regiunile calcaroase, in care se scurg apele de suprafata) din masivul Vercors, din Alpii Francezi, are o lungime de peste 30 km si coboara pina la aproape -1.300 m. Opt echipaje de speologi romani, de la tot atitea cluburi din tara, totalizind 16 oameni, l-au strapuns pina la cota de -1.122 de metri si au rapus recordul national. Incursiunea „-1000 Berger 2006", organizata de Federatia Nationala de Speologie luna trecuta, a trasat 300 de metri de noi galerii pe harta avenului si a dus 12 dintre cei 16 exploratori peste cota de -1.000 de metri. Prezentarea expeditiei va avea loc marti, la ora 18.00, la Casa Germana „Adam Müller Guttenbrunn" din Timisoara.

Tronson cu tronson

Valentin Bogdan, de la Clubul de Speologie „Focul Viu" Bucuresti, participant la expeditie, spune ca specialistii in fiziologie sportiva echivaleaza doborirea cotei de -1.000 de metri cu ascensiunea unui virf himalayan. Speologul mentioneaza ca dimensiunile mari ale pesterii nu dau voie unei singure echipe sa il parcurga integral. Rind pe rind, fiecare echipaj tricolor a impinzit cu corzi si echipamente de escalada cite o bucata din pestera, inlesnind traseul colegilor din alte schimburi. „Prima echipa a amenajat avenul pina la -250 de metri si a iesit afara. Dupa aceea a venit o alta, care a continuat amenajarea pina la -650 de metri si a iesit afara", exemplifica Valentin Bogdan. Al treilea echipaj a cucerit pestera pina la -1.000 de metri, apoi a iesit la lumina zilei, facind loc altui grup, care a parcurs traseul integral amenajat si a recuperat echipamentele lasate in urma. In cadrul expeditiei, avenul a fost incercat pina in jurul cotei de -640 de metri si de o echipa de explorare, care a completat harta topografica a pesterii cu noi sectoare. „Au fost descoperiti 300 de metri de galerie in premiera. Avind in vedere ca avenul se cunoaste de foarte mult timp, din 1953, putem vorbi de o adevarata realizare", e de parere speologul. Valentin Bogdan spune ca trei echipe dintre cele opt au calcat peste cota de -1.000 de metri, insumind 12 oameni.

225 de metri pe zi

Potrivit lui Valentin Bogdan, avenul Berger se parcurge cu greu, traseul fiind unul abrupt si inecat in ape pe alocuri: „Este o pestera completa, in sensul ca are puturi, lacuri, zone de riu subteran, chiar si cascade." Bucata de drum pina la -250 de metri prezinta o succesiune de puturi, intre 20 si 50 de metri adincime, iar mai incolo se ajunge intr-o galerie imensa, unde salasluieste colectorul principal al apelor din zona. „Acolo salile sint foarte mari, cu o inaltime si o latime de 50-60 de metri si lungi chiar pina la 100 de metri. Foarte rar se vad peretii, tavanul mai deloc", descrie exploratorul. De la -650 de metri in jos este tarimul apelor: „De acolo treci neaparat la combinezon de neopren, cum au scafandrii. De obicei se merge prin apa pina la git, alteori se inoata". La un moment dat, in peisaj isi fac loc si cascade de 20-30 de metri, culminind cu Cascada Uragan, cea mai mare cadere de apa din pestera, de 45 de metri, la baza careia se atinge cota de -1.000 de metri. Calatoria subterana a durat in total cinci zile, bugetul intregii expeditii fiind in jur de 12.000 de euro, veniti in mare parte din buzunarele participantilor.

Cea mai atractiva cavitate din Alpi Speologul francez Joseph Berger a dat de urma avenului care-i poarta numele pe 24 mai 1953. Timp de zece ani, acesta a detinut titlul de cel mai adinc aven din lume, iar explorarile au ajuns cel mai departe pina la cota de -1.141 de metri, in 1968. Berger este considerata cea mai frumoasa cavitate din Alpii Francezi, tronind in lapiezurile de pe platoul Sornin, la o altitudine de aproape 1.500 de metri. Sistemul prezinta opt intrari, dintre care doar una este folosita pentru marile expeditii, restul fiind considerate periculoase. Riscul cel mai mare pe care il impune patrunderea in acest aven este viitura. In cazul ploilor, galeriile avenului sint complet inundate. In ultimii ani, sase persoane au decedat in acest aven, dintre care cinci ca urmare a viiturilor.