Pretul la pompa al benzinei si motorinei ar trebui sa creasca, de la 1 iulie 2007, cu 10 eurocenti (circa 0,35 lei), indiferent de pretul mondial al petrolului la acel moment, pentru a alimenta bugetul cu noi venituri, necesare, in principal, cofinan
Pretul la pompa al benzinei si motorinei ar trebui sa creasca, de la 1 iulie 2007, cu 10 eurocenti (circa 0,35 lei), indiferent de pretul mondial al petrolului la acel moment, pentru a alimenta bugetul cu noi venituri, necesare, in principal, cofinantarii lucrarilor de mediu, potrivit unui studiu realizat de Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), la cererea Comisiei Nationale de Prognoza.
Aceasta crestere de acciza, denumita taxa de mediu, ce ar trebui introdusa in Codul Fiscal, ar urma sa fie colectata de Ministerul Finantelor Publice si utilizata, cu precadere, pentru co-finantarea proiectelor de mediu. Efectul bugetar estimat este de circa 500 mi-
lioane euro. De la 1 ianuarie 2008, ar trebui operata alta majorare, tot cu 10 eurocenti a pretului la pompa al benzinei si al motorinei.
Majorarile sunt justificate si prin faptul ca, in majoritatea tarilor central si vest - europene taxele de mediu iau partea leului din impozitele pe combustibili, iar in Romania, pana in prezent, nu a existat o preocupare pentru a evidentia o componenta de mediu in cadrul taxelor cu o clara tenta ecologica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.