Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit, ieri, intr-o sedinta solemna consacrata sarbatoririi Zilei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei.
Presedintele Traian Basescu a fost prezent pentru prima oara la o astfel de ceremonie de

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit, ieri, intr-o sedinta solemna consacrata sarbatoririi Zilei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei.
Presedintele Traian Basescu a fost prezent pentru prima oara la o astfel de ceremonie de la preluarea mandatului de sef al statului, avand in vedere ca, in 2005, Parlamentul nu a marcat Ziua Nationala a Romaniei prin sedinta solemna, prioritatea fiind atunci aprobarea bugetului de stat pe 2006 si imposibilitatea organizarii, in cateva ore, a unui astfel de eveniment. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a mai motivat decizia de anul trecut si prin faptul ca 90% dintre statele membre ale Uniunii Europene nu organizeaza sedinte solemne in Parlament de Ziua Nationala. In alocutiunea rostita ieri, seful statului a evidentiat faptul ca 1 Decembrie 2006 este ultima Zi Nationala in afara Uniunii Europene. "Incepand cu anul viitor, Ziua Nationala - la 1 Decembrie - si Ziua Europei - la 9 Mai - vor sta impreuna in calendarul oficial al sarbatorilor romanilor", a spus Traian Basescu, la implinirea a 88 de ani de la cel mai important eveniment pe care l-a trait natiunea romana in secolul 20: nasterea Romaniei Mari. Presedintele a elogiat in discursul sau amintirea si jertfele acelora care au slujit cu devotament aspiratia de a-i uni pe toti romanii intr-un stat indivizibil si capabil sa-si protejeze fiii. "Prin Marea Unire, natiunea romana si-a dovedit vocatia europeana. Prin momentul 1 ianuarie 2007, natiunea romana va deveni parte egala a marelui proiect politic datorita caruia pacea, democratia si prosperitatea i-au fost garantate Europei dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Ziua de 1 Decembrie reprezinta baza morala a mandriei de a fi roman", a afirmat seful statului. Presedintele si-a manifestat speranta ca, in noul context european si prin afirmarea unei noi mentalitati privind raporturile internationale, romanii din Basarabia si Bucovina sa-si pastreze tezaurul primit de la inaintasi, adica limba, identitatea, cultura si obiceiurile, pentru ca "aceste valori pot constitui baza reunirii noastre, in marea familie europeana". "Existenta si evolutia unei natiuni atarna de factori foarte diferiti, dar nimic durabil nu se poate ridica fara dragostea sincera fata de propriul neam. Aceasta forta, alaturi de increderea in Dumnezeu, in puterea unitatii, a mentinut poporul roman laolalta. Este datoria noastra sa cultivam legatura fiecarui roman cu neamul in care s-a nascut. Niciun popor nu reuseste sa reziste in istorie daca aceasta legatura nu este puternica", a spus presedintele.

Tariceanu: "Marea Unire, un nou temei prin aderare"
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 are in acest an un nou temei in cartea natiunii romane, prin apropierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a declarat ieri primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, cu prilejul sedintei solemne a Parlamentului Romaniei, dedicate Zilei Nationale de 1 Decembrie."Daca ziua de 1 Decembrie 1918 a facut ca Romania sa devina mai puternica, mai respectata, ziua de 1 ianuarie 2007 va face ca Romania sa devina mai prospera, cu oameni care se bucura de libertate, de noile sansele de a progresa prin deschidere, prin meritele sistemului democratic", a aratat primul-ministru.1 Decembrie 1918 le-a adus romanilor demnitate si indeplinirea idealului national, a spus Tariceanu, subliniind ca doreste ca 1 ianuarie 2007 sa redea pe deplin Romaniei demnitatea stirbita in perioada comunista, prosperitatea pe care romanii si-o doresc alaturi de toti europenii si consacrarea definitiva a Romaniei pe harta Europei democratice."Istoria a demonstrat ca 1 Decembrie 1918 a deschis drumul catre o perioada de modernizare accelerata si armonioasa a tarii. Data de 1 ianuarie 2007 va consfinti a doua modernizare a Romaniei, ca stat bazat pe o democratie liberala si economie de piata si un sistem cuplat la ritmul Europei, capabil sa aduca treptat prosperitatea, capabil sa aduca prosperitatea in casa fiecaruia dintre cetatenii nostri, odata cu apropierea de standardele europene", a afirmat premierul Tariceanu.

Partidele politice la unison: "Un pas istoric pentru Romania..."
Senatorul liberal Puiu Hasotti, liderul grupului Aliantei D.A. a reamintit de la Tribuna Parlamentului ca este ultimul 1 Decembrie inainte de momentul in care Romania devine membru al Uniunii Europene, iar incepand cu 1 ianuarie 2007 romanii vor fi obligati sa puna in valoare specificul istoriei nationale. Liderul Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Mircea Geoana, si-a modelat discursul dupa antevorbitorul sau, si chiar l-a citat, declarandu-se de acord cu cele afirmate de senatorul liberal. "Este intr-adevar ultimul 1 Decembrie inainte de un pas istoric pentru Romania, integrarea in UE, un tel care peste cateva saptamani va deveni realitate" si-a inceput senatorul PSD cuvantarea rostita de la Tribuna Parlamentului. ,,Mi-am scris discursul la lumina lumanarii, deoarece Electrica S.A a stins lumina in Cartierul Cotroceni, tinand populatia in frig si intuneric, ca in Evul Mediu,, si-a inceput discursul presedintele PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, intr-o nota mult mai apropiata de cele lumesti.,,Ce sarbatorim, intrarea tarii in sfera rapace a mafiei, aderarea la UE cu opaitul in mana? Romania nu trebuie sa devina din tara de dor in tara de drog,, s-a intrebat retoric liderul PRM.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.