Aproape jumatate din populatia globului are sub 25 de ani. Practic, toti acesti tineri s-au nascut intr-o lume amenintata de pericolul numit SIDA. De cand a fost descoperita, in anul 1981, SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni, fiind una d
Aproape jumatate din populatia globului are sub 25 de ani. Practic, toti acesti tineri s-au nascut intr-o lume amenintata de pericolul numit SIDA. De cand a fost descoperita, in anul 1981, SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni, fiind una dintre epidemiile cu cele mai multe victime din intreaga istorie a umanitatii. Numai in anul 2006, 2,9 milioane de oameni au murit din cauza acestui sindrom, 380.000 dintre acestia fiind copii sub 15 ani. Conform statisticilor Comisiei Nationale de Lupta Anti SIDA, la 30 septembrie 2006, in Romania se inregistra un numar de 12.007 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Dintre acestia trei sferturi sunt copii, majoritatea infectati in spitale la sfarsitul anilor 1980 si ajunsi acum la varsta adolescentei. Cifrele reprezinta doar cazuri identificate. Specialistii considera ca pentru fiecare caz depistat exista alte 15 cazuri inca nediagnosticate. In tara noastra, cei mai multi adulti se infecteaza in urma unui contact heterosexual neprotejat.

"Deschide-ti inima/
Sunt la fel ca tine"
O mare problema cu care se confrunta tara noastra este lipsa de intelegere si toleranta fata de cei afectati de HIV. Confruntata cu aceasta problema relativ recent, dupa anul 1989, societatea romanesca nu a avut nici timpul si nici disponibilitatea de a se informa si de a-si schimba mentalitatea. Desi legea ne spune ca persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA au dreptul la acces nediscriminatoriu la orice tip de servicii, in Romania anului 2006 exista inca multe cazuri de persoane seropozitive care nu beneficiaza de aceste drepturi. Raportul lansat de UNAIDS la sfarsitul lunii noiembrie 2006 arata ca aproximativ 39,5 milioane de oameni sunt afectati de HIV pe intreg globul. Intr-un singur an, 2006, virusul HIV a infectat in intreaga lume aproape 4,3 milioane de persoane. Se estimeaza ca in Europa Centrala si de Vest exista la sfarsitul anului 2005 un numar de 740.000 de persoane cu HIV/SIDA. In Europa de Est si Asia Centrala, numarul celor care traiesc cu HIV a crescut de aproape 20 de ori in mai putin de 10 ani, in prezent fiind inregistrate 1,7 milioane de persoane infectate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.