Parlamentul European a adoptat, joi, raportul privind aderarea Romaniei la UE, cu 542 voturi "pentru", 41 voturi "impotriva" si 27 de abtineri. Au fost depuse cinci amendamente, referitoare la adoptiile internationale, libera circulatie a fortei de m
Parlamentul European a adoptat, joi, raportul privind aderarea Romaniei la UE, cu 542 voturi "pentru", 41 voturi "impotriva" si 27 de abtineri. Au fost depuse cinci amendamente, referitoare la adoptiile internationale, libera circulatie a fortei de munca, reformele si alegerile pentru legislativul UE. Europarlamentarii au avertizat asupra necesitatii mentinerii ritmului reformelor dupa aderare, insa au sustinut ca statele membre UE ar trebui sa permita accesul romanilor pe piata muncii dupa 1 ianuarie 2007.
In problema minoritatilor, PE a recunoscut progresele inregistrate de Romania, dar a subliniat ca o lege privind situatia acestora ar trebui adoptata cat mai curand.
Potrivit documentului adoptat, autoritatile romane sunt rugate sa ia in calcul asteptarile minoritatii maghiare, conform principiilor de subsidiaritate si autoguvernare culturala. In ceea ce priveste minoritatea rroma, PE a cerut Romaniei sa urgenteze "consolidarea reformelor demarate" pana in prezent si sa asigure finantarea adecvata a acestora, care sa duca la imbunatatirea standardelor de viata ale acestei minoritati.
"Ne aflam intr-un moment-cheie ce marcheaza sfarsitul ultimului val de extindere a Uniunii", a declarat raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici.
El a felicitat autoritatile romane pentru progresele si reformele de succes realizate, insa a indemnat Bucurestiul sa continue eforturile pentru a realiza progrese mai mari in justitie si combaterea coruptiei, sporirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, in special a celor destinate agriculturii, si in privinta standardelor pentru siguranta alimentara.
"Nu izolam Romania, ci incercam s-o sprijinim", a declarat Moscovici, adaugand in acest context ca sustine propunerea Comisiei de a aplica Romaniei "masuri insotitoare" dupa data aderarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.