Zeci de turci nationalisti au protestat fata de vizita Papei Benedict al XVI-lea la bazilica Sfanta Sofia din Istanbul, centrul lumii crestine pentru o lunga perioada de timp, transformata, in prezent, in muzeu, informeaza Reuters. Peste 50 de sustin
Zeci de turci nationalisti au protestat fata de vizita Papei Benedict al XVI-lea la bazilica Sfanta Sofia din Istanbul, centrul lumii crestine pentru o lunga perioada de timp, transformata, in prezent, in muzeu, informeaza Reuters. Peste 50 de sustinatori ai Partidului Marii Unitati au afisat, in Istanbulul impanzit de politie, pancarde pe care scria "Papa, pleaca din Turcia" si au scandat "Aya Sofia este a Turciei si va ramane a Turciei". Suveranul Pontif a vizitat ieri bazilica Aya Sofia, cunoscuta si ca Hagia Sophia, denumirea sa in greaca, adica Biserica Sfintei Intelepciuni. Sultanul Mehmet a cucerit Constantinopolul, viitorul Istanbul, in anul 1453, dupa care a mers in aceasta biserica s-a rugat si a transformat-o intr-o moschee. Mustafa Kemal Ataturk, liderul turc care a modernizat tara, a transformat lacasul de cult intr-un muzeu, in 1934, laicizandu-l. Turcii nationalisti si islamisti au fost indignati in 1967, cand Papa Paul al VI-lea s-a rugat in muzeu, cauzand un incident diplomatic.
Masurile de securitate au fost intensificate in timpul vizitei Papei, dar nu s-au inregistrat proteste importante.

Arestari la Istanbul
Politia turca a retinut miercuri seara 18 persoane suspectate ca au legaturi cu al-Qaida, dar seful politiei de la Istanbul a negat ca operatiunea ar avea legatura cu vizita Papei, a anuntat postul de televiziune NTV, citat de Reuters. Intr-un comunicat publicat pe Internet miercuri, al-Qaida din Irak a condamnat vizita Papei Benedict al XVI-lea spunand ca face parte dintr-o cruciada impotriva islamului. Turcia a fost afectata de mai multe atacuri puse pe seama al-Qaida: in noiembrie 2002, peste 60 de persoane au fost ucise in atacuri cu bomba la doua sinagogi, Consulatul Marii Britanii si sediul HSBC de la Istanbul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.