Esti persoana fizica, dar iei salariul pe microfirma? Poti incerca sa iei un credit de casa fara avans de la Banca Transilvania si sa o numesti „locuinta de serviciu".

Banca Transilvania a lansat miercuri un credit imobiliar destinat companiilor, suma maxima acordata fiind de 200.000 de euro, a anuntat institutia de credit. Creditul poate fi contractat pe o perioada de 15 ani, iar firmele nu trebuie sa achite un avans, se arata intr-un comunicat al bancii. Produsul este destinat intreprinzatorilor romani, atit societatilor comerciale, cit si persoanelor fizice autorizate. Fondurile pot fi utilizate pentru achizitionarea de proprietati imobiliare, precum locuinte de serviciu, sedii de birouri, spatii comerciale sau terenuri intravilane.

Microintreprinderea fara casa

Prin lansarea creditului imobiliar pentru firme, Banca Transilvania deschide astfel si o oportunitate pentru persoanele fizice care si-au facut microintreprindere in anii trecuti pentru a evita impozitarea progresiva a salariului. Puteau in acest mod sa-si incaseze venituri nete mai mari gratie facilitatilor fiscale acordate micilor intreprinzatori. Prin urmare, cei care au astfel de microintreprinderi, dar si persoanele fizice autorizate pot sa solicite un imprumut imobiliar de la banca, avantajul fiind acela ca nu mai este necesar avansul de minimum 25% impus de normele prudentiale emise de BNR persoanelor fizice pentru astfel de imprumuturi, iar stabilirea bonitatii clientului are in vedere alte criterii decit cele pentru populatie.

Cu bilantul pe post de adeverinta de salariu

Pentru ca este judecata ca o firma, persoana-microintreprindere se va supune altor criterii de eligibilitate pentru un credit imobiliar, achizitionarea de terenuri, sediu de birou sau locuinta de serviciu. Astfel, locul adeverintei de venit este luat de bilantul contabil, care trebuie sa arate bine. Microintreprinderea trebuie sa aiba cel putin un an de functionare, sa demonstreze profitabilitate si cresterea cifrei de afaceri de la an la an.

Reprezentantii bancii ne-au mai enumerat si o serie de alte conditii pentru a accesa produsul bancar nou lansat ca persoana-microintreprindere. Astfel, societatea trebuie sa fie la zi cu plata tuturor impozitelor catre stat si sa nu inregistreze restante la plata altor credite. In plus, si persoana fizica reprezentanta a microintreprinderii trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii.

O varianta cam scumpa

Suma maxima ce poate fi obtinuta este de 200.000 de euro. Dar suma imprumutului efectiv ce poate fi contractat depinde de analiza bancii asupra datelor de bilant ale microfirmei si de aplicarea unui algoritm de calcul. Avansul, numit in cazul persoanelor juridice aport la investitie, poate fi zero, dar in aceasta situatie creditul apare ca dezavantajos fata de unul clasic pentru ca are loc o crestere de cost considerabila. Imprumutul poarta o dobinda anuala de 11,5%, ceea ce pentru un credit imobiliar este o varianta scumpa. In plus, daca avansul este zero, se adauga un comision de acordare de 2% din valoarea imprumutului, plus un comision lunar de gestiune de 0,5%, aplicat la soldul contului in primul an, urmat de un comision semestrial de 1% din cel de-al doilea an.