Contrar, poate, asteptarilor multora, sase contracte de privatizare a companiilor din domeniul energetic au fost ieri facute publice. Ce efecte pe termen lung va avea acest exercitiu fortat de transparenta, deocamdata nu se poate spune cu certitudin
Contrar, poate, asteptarilor multora, sase contracte de privatizare a companiilor din domeniul energetic au fost ieri facute publice. Ce efecte pe termen lung va avea acest exercitiu fortat de transparenta, deocamdata nu se poate spune cu certitudine.
Opt multinationale - Gaz de France, OMV-Austria, E.ON Ruhrgas-Germania, E.ON Energie-Germania, Enel-Italia si CEZ-Cehia au raspuns pozitiv la solicitarea ministrului economiei de desecretizare a contractelor prin care au preluat companiile romanesti din sectorul energetic. Pentru unele dintre aceste companii, expunerea publica a unor contracte de acest tip reprezinta poate o premiera, dincolo de practicile europene uzuale. Boardul CEZ, grupul ceh care a achizitionat 51% din Electrica Oltenia, sustine ca accepta publicarea unor informatii de regula confidentiale, "dat fiind circumstantele in Romania". "Investitor cu reputatie si de incredere, CEZ intelege ca, date fiind circumstantele in Romania, publicarea contractului de privatizare este in beneficiul Electrica si MEC, prin urmare este de acord sa devieze de la politica normala si anume ca aceste documente constituie informatie confidentiala. CEZ doreste sa sublinieze faptul ca acest acord este dat in circumstantele de fata si nu va prejudicia in nici un fel dreptul CEZ de a-si asuma in viitor aceste documente ca informatie confidentiala", arata investitorii cehi.
La fel, reprezentantii companiei germane E.ON Ruhrgas, actionarul majoritar al Distrigaz Nord, actualmente E.ON Gaz Romania, sustin ca au fost de acord cu publicarea contractului de privatizare, "desi nu exista nici o practica internationala consacrata" in acest sens.
In timp ce investitorii straini au adoptat aceasta pozitie, oamenii de afaceri romani cred ca odata cu publicarea contractelor de privatizare statul va fi mai atent de acum inainte cum negociaza in interesul public. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca prin aceasta s-a dat un semnal ca mediul romanesc este unul transparent si in ceea ce priveste marile contracte cu partenerii straini. Cu atat mai mult cu cat ceea ce reflecta aceste contracte este o disproportie in pozitia de negociere intre statul roman si multinationale, crede oficialul AOAR. "Nu cred ca respectivele clauze de secretizare au fost cerute de statul roman. Publicarea acestor contracte va aduce negociatorii pe pozitii de echilibru, mai ales ca, stiind ca lucrurile vor deveni publice, institutiile statului vor avea mai multa grija cum negociaza, pentru ca vor tine la imginea lor", a declarat, pentru Adevarul, Pogonaru.
Avocatul Gheorghe Piperea, de la casa de avocatura Piperea si Asociatii, a declarat ca este surpins de decizia de a publica contractele.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.