Romania a obtinut o derogare in privinta valorii impozitului aplicat pe dobanda la creditele acordate de firmele straine filialelor din Romania. Astfel, castigurile din dobanzi obtinute de firmele straine care acorda credite societatilor din Romania
Romania a obtinut o derogare in privinta valorii impozitului aplicat pe dobanda la creditele acordate de firmele straine filialelor din Romania. Astfel, castigurile din dobanzi obtinute de firmele straine care acorda credite societatilor din Romania unde detin participatii vor fi taxate cu 10%. Codul Fiscal prevede ca dividendelor si castigurilor din credite sa li se aplice o cota de impozitare de 16%. Reglementarile comunitare prevad neimpozitarea castigului din imprumuturile dintre firmele-mama si subsidiare, dar Romania a obtinut o perioada tranzitorie pana la sfarsitul anului 2010. "Cota redusa de impozitare a castigului din dobanda va fi aplicata doar pentru imprumuturile acordate de o societate care detine, timp de cel putin doi ani, minimum 25% din actiunile imprumutatului", a declarat Dan Badin, senior manager la divizia de taxare din PricewaterhouseCoopers. Valoarea investitiilor straine directe a crescut in primele noua luni cu 32% fata de perioada similara din 2005, la 4,9 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale. Imprumuturile acordate de companiile din strainatate subsidiarelor din Romania au reprezentat circa 45,7%, in timp ce 54,3% au fost realizate sub forma participatiilor la capital si profit reinvestit. In cazul imprumuturilor acordate de firmele-mama subsidiarelor din Romania se aplica, prioritar, prevederile acordurilor bilaterale. Spre exemplificare, in cazul investitorilor olandezi impozitul pe dobanda este 0, in timp ce pentru firmele germane este de 3%. Prevederile sunt aplicabile si in sens invers, companiile romanesti care au filiale in strainatate beneficiind de aceleasi regimuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.