Scandalul privatizarilor frauduloase, al tradarii si al spionajului economic s-a soldat miercuri seara, dupa cum se stie, cu emiterea unor mandate de arestare, deocamdata pentru 4 din cei 8 invinuiti: Stancev, Mucea, Donciu si Benyatov. Problema e c

Scandalul privatizarilor frauduloase, al tradarii si al spionajului economic s-a soldat miercuri seara, dupa cum se stie, cu emiterea unor mandate de arestare, deocamdata pentru 4 din cei 8 invinuiti: Stancev, Mucea, Donciu si Benyatov. Problema e ca in dosar se afunda tot mai mult actualii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, despre care au aparut deja in presa dezvaluiri incredibile. Potrivit stenogramelor unor convorbiri telefonice interceptate de serviciile secrete, cei doi demnitari purtau nume de cod alese din... Formula 1. Seres era Hakkinen, iar Nagy - Schumacher. Ambii colaborau discret, dar strans in afacerea Petrom si primisera probabil respectivele nume de cod pentru a li se sugera ca in activitatea lor era decisiva... esenta miscarii. Acum insa, vor trebui sa treaca in... marsarier, cum, de altfel, Schumacher a si-nceput. Ministrul Nagy a cerut ieri anularea contractului de consultanta al Romtelecom cu Credit Swiss First Boston si cel al Radiocomunicatii SA cu Credit Anstalt.

La miezul noptii si in spatele usile inchise, dupa ore de audieri si declaratii contradictorii, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis mandate de arestare preventiva pe numele celor patru "apostoli": Stamen Stancev, Vadim Benyatov Don, Mihai Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu. Pronuntarea sentintei s-a facut, insa, in sedinta publica. Cu toate ca arestarea celor patru era considerata o certitudine, suspansul s-a prelungit pana aproape de miezul noptii. Desi instanta avea dreptul sa emita mandate pentru o perioada de maxim 29 de zile, "lotul Mucea" a primit doar 20 de zile. Aceasta nu inseamna insa ca, la sfarsitul acestui interval, acuzatii trebuie obligatoriu declarati vinovati sau scosi de dupa gratii. Potrivit Codului de procedura penal in vigoare, in acest caz, daca nu va avea suficient timp sa aprofundeze dosarul sau daca vor fi administrate noi probe, instanta are dreptul sa emita mandate succesive de arestare preventiva pentru o durata totala de 180 de zile. Pedeapsa pentru infractiunile de spionaj, respectiv tradare de tara prin transmitere de secrete, merge de la 15-25 de ani si interzicerea unor drepturi pana la inchisoare pe viata. "Acest termen este prevazut in procedura. Deocamdata, la noi nu s-a primit motivarea judecatorului", ne-a declarat consilierul procurorului general al Romaniei, Dana Titian. Ieri s-a judecat, tot la Curtea de Apel, plangrea lui Benyatov impotriva ordonantei date de procurori de a nu parasi Bucurestiul. Interesant este faptul ca schimbarea statutului de invinuit in cel de inculpat s-a facut simultan cu inlocuirea interdictiei de parasire a Capitalei, preschimbata in retinere pentru 24 de ore.

Asteptand sa intre dupa gratii, Donciu ii multumeste lui Nagy "pentru sustinere"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.