Firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie, de la 1 decembrie, bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfirsitul acestui an.

Vechile bancnot
Firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie, de la 1 decembrie, bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfirsitul acestui an.

Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata in luna decembrie. Nici unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare, acestea avind obligatia sa le depuna la sucursalele BNR. Incepind cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pina la sfirsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei statului. De la 1 februarie 2007, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele din vechea emisiune monetara vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau prin remitere prin posta. Banca Nationala a inlocuit 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune.

Stadiul denominarii

Cu o luna inainte de sfirsitul perioadei de utilizare pentru plati, mai sint in circulatie 61 de milioane de bancnote de lei vechi, dintre care aproape o treime (30,9%) sint bancnote de 500.000 de lei vechi. Dupa bancnotele de 500.000 de lei vechi, cele mai numeroase bancnote vechi in circulatie sint cele de 10.000 de lei vechi (28,9% din totalul bancnotelor vechi in circulatie) si cele de 1.000.000 de lei vechi (21,5%). Bancnotele de 100.000 de lei vechi reprezinta 13,4%, iar cele de 50.000 de lei vechi doar 5,3% din bancnotele vechi aflate inca in circulatie, arata datele BNR. Cele mai numeroase monede de lei vechi aflate inca in circulatie sint cele de 100 de lei vechi, care au o pondere de peste o treime (36,8%) din monedele vechi aflate in afara sistemului bancar, urmate de cele de 1.000 de lei vechi, care reprezinta un sfert (25,8%) si de cele de 500 de lei vechi, cu o pondere de o cincime (19,8%). Monedele de un leu vechi, care sint inca in circulatie, mai reprezinta o optime din total (12,5%), iar cele de 5.000 de lei vechi - 5,1%.

200 RON in portofele

Banca Nationala a Romaniei va lansa miine pe piata bancnota de 200 de lei si va inchide etapa de transformare a bancnotelor. Banii vor avea pe fata portretul lui Lucian Blaga, iar pe verso statuia Ginditorului de la Hamangia. Oficialii BNR au ales data de 1 decembrie pentru a marca, pe de o parte, Ziua Nationala a Romaniei, iar pe de alta, faptul ca in aceeasi zi, dar in 1990, a fost pus in circulatie primul set monetar, moneda de 10 lei vechi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.