Potrivit noului Cod Rutier, intrat in vigoare astazi, consumul de alcool la volan ramane aspru pedepsit. In acest sens, articolul 79 stipuleaza foarte clar ca sofatul “pe drumurile publice al unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana ca

Potrivit noului Cod Rutier, intrat in vigoare astazi, consumul de alcool la volan ramane aspru pedepsit. In acest sens, articolul 79 stipuleaza foarte clar ca sofatul “pe drumurile publice al unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat se pedepseste cu inchisoare stricta de la unu la cinci ani”.

In noul Cod Rutier, pietonul va fi protejat doar pe zebra atunci cand traverseaza strada. Pietonul surprins si accidentat de un automobil, cand traverseaza prin loc nepermis, poarta intreaga raspundere materiala si juridica a accidentului, conducatorii auto fiind exonerati de consecinte, dar numai daca se deplasau cu viteza legala. Pentru a intra in rand cu tarile europene, unde principalele contraventii sunt sanctionate si cu puncte de penalizare, Noul Cod Rutier cuprinde 29 de fapte pentru care se “incaseaza” puncte de penalizare. Noul Cod Rutier prevede ca la 15 puncte de penalizare cumulate, permisul de conducere va fi suspendat pe o perioada de 30 de z ile.

Daca dupa primirea instiintarii de la Politia Rutiera respectivul conducator auto nu se prezinta cu permisul pentru suspendare, sanctiunea se majoreaza cu inca 30 de zile. Mai usturatoare este sanctiunea pentru cei care cumuleaza din nou 15 puncte penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.