Lucrarile de constructie a proiectului imobiliar Casa Radio, cu o valoare estimata la un miliard de dolari, vor incepe in prima parte a anului 2007, dupa ce Guvernul a aprobat actul aditional la contractul de parteneriat public-privat pentru reconver
Lucrarile de constructie a proiectului imobiliar Casa Radio, cu o valoare estimata la un miliard de dolari, vor incepe in prima parte a anului 2007, dupa ce Guvernul a aprobat actul aditional la contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului Centrul Dambovita. Prin acest document, Compania Nationala de Investitii "CNI" SA isi va majora de la 10 la suta la 15 la suta cota de participatie in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL. Proiectul va fi realizat in zona centrala a Bucurestiului, pe Splaiul Dambovitei, si va avea o suprafata construita de peste 400.000 de metri patrati. "Am renegociat indelung acest contract realizat in 2004 si s-a schimbat o serie intreaga de clauze in favoarea statului roman", a declarat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, care a renegociat anul acesta contractul cu reprezentantii investitorilor. In cadrul renegocierilor, intervenite ca urmare a propunerii prezentate de catre investitorul initial, compania Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, MTCT, in calitate de autoritate publica, a acceptat ca firmele Elbit Medical Imaging Ltd., Plaza Centers Europe BV si Cenek Demir Sanayi VE Ticaret AS sa devina, alaturi de Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, parti in contract si asociati in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL.
Pe langa modificarea cotei de participatie a statului in proiect, modificarile aduse contractului de parteneriat public-privat prin actul aditional vizeaza construirea si predarea imediat dupa finalizare catre autoritatea publica a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 de metri patrati cu destinatia de spatiu de birouri, plus o parcare subterana in suprafata de 2.000 de metri patrati.
Imobilul va fi dat in folosinta autoritatilor guvernamentale si se va stabili ulterior care dintre institutiile publice isi va muta sediul in aceste noi cladiri. In termen de 21 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului aditional investitorii trebuie sa depuna spre aprobare documentatia necesara pentru realizarea primelor lucrari (de organizare a santierului), iar in termen de cinci zile de la obtinerea autorizatiei de constructie trebuie sa inceapa aceste lucrari. Proiectul va fi realizat in trei componente, a caror executie va dura aproximativ cate trei ani si se va incheia in termen de aproximativ opt sau noua ani. Prima componenta a proiectului are o suprafata construita de 260.150 metri patrati si cuprinde cladirea autoritatii publice (primul obiectiv care va fi realizat), spatiu pentru birouri, o constructie de tip mall, un hotel, un cazino, un cinematograf sau complex de cinematografe, facilitati pentru parcare, apartamente-hotel sau apartamente cu destinatia de spatii rezidentiale, cladiri care sa includa un centru de conferinte si facilitati de parcare subterana si supraterana.
A doua componenta are o suprafata construita de 106.000 metri patrati si vizeaza dezvoltarea a doua turnuri de inaltime mare, multifunctionale. A treia si ultima componenta are in vedere dezvoltarea unor cladiri cu scopuri multifunctionale, de inaltime mica si medie, cu o suprafata construita de 36.600 metri patrati. Acestea ar putea avea destinatia de hoteluri cu regim special de inchiriere sau spatii de locuit. De asemenea, prin renegociere s-a stabilit ca asigurarea finantarii este, in principal, in sarcina investitorilor, spre deosebire de contractul initial in care era prevazut ca numai Compania de Proiect trebuie sa obtina finantarea necesara realizarii proiectului. Terenul pe care va fi ridicat Centrul Dambovita va fi concesionat Companiei de Proiect pe o perioada de 49 de ani. Contractul de parteneriat public-privat a fost aprobat prin-tr-o hotarare de Guvern in 2003, dar anul trecut, in urma analizarii documentului s-a observat ca nu erau indeplinite doua conditii esentiale pentru demararea proiectului, respectiv nu existau suficiente angajamente financiare pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile ce le reveneau, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii, intrucat una din companiile cu care a fost incheiat contractul, Orb Estates Plc., a intrat in administrare speciala. Astfel, la sfarsitul anului trecut, ministerul a notificat investitorii cu privire la intentia sa de a rezilia contractul, demers care ar fi necesitat o perioada lunga de timp si cheltuieli mari din partea statului roman.
Avand in vedere faptul ca identificarea unui alt investitor ar fi necesitat un timp foarte indelungat si faptul ca identitatea investitorilor initiali a fost intre timp clarificata (Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, reprezentata de Cenk Kucuk, a preluat drepturile detinute de Orb Estates Plc.), Guvernul a hotarat suspendarea efectelor notificarii privind rezilierea.
MTCT si investitorii au incheiat, la data de 12 iulie 2006, un protocol prin care, in principal, s-a prevazut posibilitatea pentru investitorii initiali de a atrage si alti investitori care sa aiba forta financiara, capacitatea de a demara si finaliza proiectul Dambovita Center.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.