Noul Cod rutier, intrat azi in vigoare, a lasat nelimpezita problema accidentelor usoare. Potrivit legii, de acum de acestea ar trebui sa se ocupe firmele de asigurari. Insa ele nu sint pregatite.

Potrivit noului Cod rutier, intrat de azi in vigoare, rezolvarea unei tamponari se poate rezolva amiabil intre autorii accidentului, iar constatarea ei nu se mai face la o sectie de politie, ci se inregistreaza la societatea de asigurari la care si-a platit polita soferul vinovat de accident. Concret, persoanele implicate intr-o tamponare usoara, in urma careia nu exista victime sau pagube mari si care se inteleg asupra vinovatiei, ar trebui sa mearga, imediat dupa accident, direct la firmele de asigurari. Termenul stabilit pentru declararea unui accident usor este de 24 de ore de la producerea acestuia. Tot potrivit legii, firma de asigurare trebuie sa detina si formulare pentru completarea daunelor accidentului.

Prevedere legala aminata inutil

Numai ca prevederile nu vor putea fi aplicate incepind de astazi, desi Codul rutier a fost aminat de Guvern din luna septembrie si pina acum tocmai pentru articolul legat de accidentele usoare. Chiar si ieri s-au purtat numeroase discutii intre reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si cei ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), iar cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un limbaj comun. Firmele de asigurari spun ca inca nu au formulare pregatite si nici personal.

„Se aplica Codul!"

Potrivit lui Liviu Malureanu, de la Biroul de presa din IGPR, „toate prevederile existente in actuala lege intra in vigoare la 1 decembrie, inclusiv articolul referitor la intelegerea amiabila", cu alte cuvinte, tamponarile ar trebui rezolvate de asigurari. Tot ieri insa, firmele de asigurari spuneau ca au cerut CSA sa gaseasca o modalitate de aminare a punerii in aplicare a prevederii legale, desi o solutie gasita provizoriu a fost aceea de a se folosi formularele de constatare pe care asiguratul le da alaturi de cartea verde, recunoscute in UE si care pot fi luate de pe site-ul CSA (descarca in format PDF). Insa nici acestea nu pot fi utilizate deocamdata. CSA: „Nu se aplica!"

Potrivit unui comunicat al CSA, Comisia a emis regulile dupa care se solutioneaza accidentele rutiere usoare, dar acestea si formularul de constatare amiabila urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial, fara a se spune cind. „Pina la data intrarii in vigoare a normelor privind procedura constatarii amiabile si a anexelor aferente, in cazul producerii accidentelor de circulatie vor fi folosite aceleasi proceduri ca in prezent", se specifica in comunicat.

Cu alte cuvinte, potrivit asiguratorilor, tamponarile sint rezolvate de miine tot de politie. Contactat telefonic ieri, in jurul orei 16.30, Constantin Buzoianu, vicepresedintele CSA, ne-a explicat ca la acea ora inca se discuta pe marginea problemei aplicarii prevederii legale referitoare la intelegerea amiabila: „Sintem inca in dezbateri!".